Yrttejä pistokkaista

Useimpia yrttejä voi lisätä pistokkaista eli versonpätkistä. Pistokkaan voi juurruttaa vesilasissa tai tökätä suoraan multaan. Kokeilemalla huomaat kumpi tapa toimii paremmin millekin yrtille. Pistokaslisäystä kannattaa kokeilla ainakin seuraavilla: Rosmariini, salvia, stevia, sitruunamelissa, timjami, talvikynteli, piparminttu ja ranskalainen rakuuna.

Pistokaslisäystä voit kokeilla vaikka kaupan ruukkuyrteillä. Näin saat yhdestä ruukkuyrtistä monta satoa!

yrttien_lisays_pistokkaista

Kostuta multa erillisessä astiassa ja lisää joukkoon perliittiä.

yrtit_pistokas

Leikkaa yrteistä versojen latvoja.

yrttien-pistokaslisays

Poista alimmat lehdet sormin napsaisemalla.

yrtti-kasvatus-pistokkaista

Tökkää yrttien pistokkaat multaan.

mintun-stevian-ananassalvian-kasvatus

Laita pistokasruukut taimilaatikkoon, jonka pohjalla on kastelumatto. Kastele matto märäksi ja laita läpinäkyvä muovikupu astian päälle. Kupu vähentää taimien haihdutusta. Kastele aina matolle. Jos taimet nuupahtavat, sumuttele niitä vedellä. Tarkkaile taimia usein ja poista mahdolliset homehtuneet pistokkaat välittömästi. Ei oo vaikeeta – kokeile vaikka :)

@tarhuri

You may also like...

5 Responses

 1. Piia sanoo:

  Ruohosipulilla on yleensä voimakas juuristo, joten se kyllä voi juurtua ja lähteä kasvuun!

 2. A. Karhumaa sanoo:

  (siis kun on syönut suurimman osan siitä juurakon YLÄPUOLELLA olevasta vihreästä osasta… Pienen tupsun voi kuitenkin jättää.)

 3. A. Karhumaa sanoo:

  Paitsi kaupan ruukkuruohosipulin juurakot, sitten kun suurimman osan on syönyt, kasvavat melkein missä vaan, kun ne kaivaa multaan. Tai ainakin minulla kasvaa täällä Pohjois-Karjalassa, talon eteläseunustalla.

 4. Piia sanoo:

  Jep, juurikin niin ? kaupan tavalliset (verkkoruukuissa) kasvaneet ruukkuyrtit harvoin jaksavat jatkaa kasvua kotona. Terkuin, Tarhuri-Piia

 5. Satka sanoo:

  Tämäkin tosi hyvä vinkki. Valtion marjojen suojelu- ja jalostustukimus keskuksen tutkija naisen mukaan kaupan ruukukasvit on tarkoitettu/jalostettu syötäväksi ei miksikään taimiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.