Tomaatin kasvattaminen siemenestä

Tomaatintaimia on saatavilla puutarhamyymälöissä toukokuun lopulla. Taimissa lajikevalikoima on usein melko suppea ja jos haluaa kasvattaa erikoisempia lajikkeita, joutuu yleensä aloittamaan siementen hankinnasta ja taimikasvatuksesta.

Taimikasvatukseen kannattaa varata aikaa noin 2 kk. Kylvä kasvihuoneeseen istutettavat tomaatit maaliskuun puolivälin tienoilla ja ulos istutettavat tomaatit huhtikuun alkupuolella. Tomaatit istutetaan lopulliseen kasvupaikkaansa 20–40 cm kokoisina taimina.

Katso myös ohjeet tomaattien kasvatukseen ja hoitoon sekä tomaattilajikkeiden valintaan.

Tomaatin taimien kasvatus

 1. Kostuta kylvömulta erillisessä asiassa. Kylvä tomaatinsiemenet kylvölaatikkoihin tai taimiruukkuihin. Peitä siemenet noin 1 cm multakerroksella. Jos kylvät useita lajikkeita, merkitse nimet taimiruukkuihin
 2. Voit kylvää tomaatinsiemenet myös turvenappeihin.
 3. Peitä kylvös talouskelmulla tai hedelmäpussilla ja pidä se kosteana sumuttelemalla (pistele kelmuun tai pussiin muutama reikä, jotta ilma kulkee). Aseta kylvös lämpimään paikkaan (+25–30 astetta) esim. kylpyhuoneen lattialle tai lämminvesivaraajan päälle.
 4. Siirrä kylvökset valoisalle ikkunalle, kun taimia alkaa ilmaantua. Kasvivalo on eduksi tomaatin taimikasvatuksessa, sillä vähässä valossa taimet venyvät helposti pituutta.
 5. Kouli taimet eli siirrä ne omiin kasvuruukkuihinsa sitten, kun taimissa on muutamia kasvulehtiä.
 6. Turvenappitaimien koulinta helppoa. Upota taimi syvälle multaan, niin siihen kasvaa lisää juuria (osa varresta saa siis mennä mullan alle).
 7. Lisää taimiruukkuihin lannoitepuikko tai vähän lannoiterakeita. Sijoita lannoite ruukun reunan lähelle niin, ettei se heti kosketa pikkutaimen juuria.
 8. Istuta tomaatintaimet kasvihuoneeseen toukokuun lopulla tai ulos kesäkuun alussa.

You may also like...

2 Responses

 1. Piia sanoo:

  Hei Eeva-Liisa
  Onko kyseessä runkotomaatti vai matalakasvuinen pensastomaatti? Molemmista löytyy kirsikkatomaatteja 😊
  Tomaattia ei tarvitse latvoa haavoittumisen edistämiseksi. Pensastomaatin annetaan kasvaa sellaisenaan koko kasvukauden. Runkotomaatista poistetaan sivuhaarat eli varkaat. Lue lisää täältä https://www.tarhuri.fi/kasvit/tomaatti/
  Terkuin,
  Piia 😊

 2. Eeva-Liisa Kajakoski sanoo:

  Kirsikkatomaatin taimeni ovat kasvaneet hyvin, ovat jo 20 cm korkeita.
  Jos haluaa haaroja taimiin, voiko latvaa katkaista, jos, missä vaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.