Tarhurin ABC – Viljelykierto eli vuoroviljely

vuoroviljely2

Vuoroviljely

Vuoroviljely (viljelykierto, kasvinvuorotus) on tärkeää kasvitautien ja tuholaisten torjunnan sekä kasvien ravinteiden saannin kannalta. Käytännössä vuoroviljely tarkoittaa sitä, että samaa kasvia ei kasvateta joka vuosi samalla paikalla. Viljelykierto kestää 3–5 vuotta. Yleisin on neljän vuoden kierto eli esimerkiksi perunaa kasvatetaan samalla paikalla neljän vuoden välein.

Pikavinkit viljelykiertoon

 • Viljelykiertoa ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Terveessä maassa mikä tahansa kasviryhmä voi seurata toista.
 • Tärkeintä on vaihtaa vuosittain perunoiden, kaalikasvien ja sipuleiden paikkaa.
 • Kahden tai kolmen vuoden vaihtelukin on parempi kuin ei viljelykiertoa ollenkaan.

Mitä hyötyä viljelykierrosta on?

Tietyllä kasvilla on usein vain sitä kasvia haittaavia tuholaisia ja tauteja, jotka säilyvät kasvualustassa eli mullassa. Jos samaa kasvia kasvatetaan samassa paikassa vuodesta toiseen, kasvi tulee vuosi vuodelta alttiimmaksi näille taudeille ja tuholaisille. Kun kasvien paikkaa vaihtaa säännöllisesti, tiettyyn kasvilajiin ”erikoistuneet” taudit ja tuholaiset häviävät isäntäkasvin puuttuessa.


Pahimmat maalevintäiset taudit ja tuholaiset ovat perunalla, kaalikasveilla ja sipuleille. Niitä ei siis pitäisi kasvattaa samalla paikalla liian usein. Omat tihulaisensa ovat myös palkokasveilla, juurikkailla ja kurkunsukuisilla kasveilla, joten niidenkin paikkaa kannattaa vaihdella.


Toinen vuoroviljelyä puoltava seikka on se, että eri kasvisuvut kuluttavat maasta eri ravinteita. Esimerkiksi kaalikasvit ja kurkunsukuiset kasvit käyttävät paljon typpeä. Tomaatit tarvitsevat paljon kalsiumia, kun taas juurikkaat ja palkokasvit hyödyntävät magnesiumia. Kun kasvien paikkaa vaihtaa, ne eivät ehdi kuluttaa maasta yhtä ravinnetta loppuun ja näin kasvualusta säilyy tasapainoisena ja elinvoimaisena.


Eri kasveilla on myös hyvin erilaiset juuret. Salaatin juuret ovat hyvin pinnassa, kun taas perunan, maissin ja härkäpavun juuret tunkeutuvat syvälle maahan. Näin ne myöhentävät kasvualustaa eri syvyyksiltä.


Vuoroviljelyn suunnittelu


Viljelykierto kannattaa suunnitella jo kasvimaan tai palstan ensimmäisenä kesänä. Jaa kasvimaa vähintään neljään lohkoon ja vaihtele kasvien paikkaa vuosittain. Lavaviljelyssä viljelykierto onnistuu helpoiten kun lavoja on vähintään neljä. Kolmen lavan kierrossa yhdistetään alueet 3 ja 4 eli juurekset ja sipulit. Yksittäisten kasvien paikkoja on vaikea muistaa, joten kasvit kannattaa ryhmitellä heimoittain. Tästä on hyötyä siksikin, että saman heimon kasvit käyttävät yleensä samoja ravinteita ja niitä vaivaavat samantyyppiset kasvitaudit ja tuholaiset. Viljelykierrossa otetaan huomioon myös eri kasviryhmien lannoituksen tarve.


4-vuotinen viljelykierto neljällä lohkolla


1. vuosi / A-lohko= palkokasvit ja/tai viherlannoitus


Viljely aloitetaan palkokasvien kasvattamisella tai viherlannoituksella. Ne tuovat maahan typpeä, jota seuraavaksi vuorossa olevat kasvit tarvitsevat paljon. Palkokasveja varten kasvualustaan kannattaa sekoittaa orgaanista ainesta, kuten kompostia ja palanutta hevosenlantaa. Viherlannoituskasveja varten maahan ei tarvitse lisätä lannoitteita. • herneet (silpo-, silpoydin-, sokeri- ja taittoherneet)

 • pavut (taite-, leikko- ja vahapapu, härkäpapu ja salkopapu)

 • tällä alueella voidaan kasvattaa myös pelkkiä viherlannoituskasveja


Vinkki! Voit aloittaa viljelyn myös 2. vuoden kasveista. Sekoita kasvualustaan tällöin reilusti ravinteita. Etenkin typpi ja kalium ovat tärkeitä 2. vuoden kasveille. Ihanteellisinta olisi lannoittaa kasvualusta jo edellisenä syksynä maatuneella karjanlannalla.


2. vuosi / A-lohko = kaalit ja kurkkukasvit


Paljon typpeä ja muita ravinteita vaativat lajit. Tarvitsee kalkitun kasvualustan, kunnon lannoituksen (esim. karjanlantaa) ja säännöllistä kastelua. Kaalikasvien tuholaiset torjutaan harsolla tai tiheällä tuholaisverkolla. • kaalit (lehti-, kerä-, puna-, kurttu-, savoijin-, kyssä-, kiinan-, parsa-, kukka- ja ruusukaali)

 • kurkku, kesäkurpitsa, kurpitsa ja melooni

 • maissi

 • purjo

 • valkosipuli

 • selleri ja juuriselleri


3. vuosi / A-lohko = peruna ja juurekset


Kohtalaisesti ravinteita ja jonkin verran orgaanista aineista (kompostia tai vähän karjanlantaa) tarvitsevat lajit. Tarvitsee harvoin kastelua. Tarkkaile perunaruton varalta ja torju sarjakukkaisten (etenkin porkkanan) tuholaiset tiheällä tuholaisverkolla. • peruna (koisokasvit)

 • puna-, kelta- ja raitajuuri, pinaatti, mangoldi ja tarhamaltsa (savikkakasvit)

 • porkkana, palsternakka (sarjakukkaiset kasvit)

 • nauris, lanttu, retikka ja retiisi (ristikukkaiset kasvit)


4. vuosi / A-lohko = sipulit ja yrtit (salaatit)


Vähiten ravinteita tarvitsevat lajit. Sipuleita kastellaan alkukesästä. Useimmat yrtit (ja salaatit) tarvitsevat kastelua koko kasvukauden. • yksivuotisina kasvatettavat sipulit (kepa-, puna-, ryväs-, jätti- ja salottisipuli)

 • salaatit (hyötyy kohtuullisesti typpilannoituksesta)

 • rukola ja itämaiset lehtivihannekset, kuten tatsoi ja paksoi (hyötyy kohtuullisesta typpilannoituksesta)

 • tilli, persilja ja yrtit

 

viljelykierto2

Yllä on kuvattu neljän vuoden viljelykierto nelilohkoisella kasvimaalla. Kun perusjujusta saa kiinni, vuoroviljelyä on helppo lähteä toteuttamaan. Kokemuksen karttuessa viljelykierto mukautuu omien viljelykasvien ja tilan käytön mukaan.

 

Monivuotiset viljelykasvit

Monivuotiset viljelykasvit kannattaa sijoittaa omalle lohkolleen, jottei niitä tarvitse kaivaa ylös ja istuttaa uudelleen joka vuosi. Monivuotisia kasveja ovat marja- ja hedelmäkasvien lisäksi mm. • ruohosipuli, ilmasipuli, pillisipuli ja kiinansipuli

 • parsa

 • raparperi

 • maa-artisokka

 • monivuotiset yrtit

vuoroviljely_kasvimaa

Vuoroviljely on helppoa, kun jaat kasvimaan lohkoihin. Merkitse ylös mitä kasvatat milläkin lohkolla tänä vuonna, niin ensi vuonna ei tarvitse muuta kuin vaihtaa kasvien paikkaa. Valokuvat auttavat myös, jos et jaksa kirjoittaa kasveja ja lohkoja muistiin.

[hr]

Lähteet ja linkit

3 Responses

 1. Piia sanoo:

  Siinäpä sitä onkin tarhurilla miettimistä 😊 vähään tyytyviä kasveja on kuitenkin yrttien lisäksi esim. salaatit ja sipuli. Myös kolmannen vuoden kasveja, kuten perunaa ja juureksia voi tarvittaessa kasvattaa neljännen vuoden ”paikalla”, jos tilaa tarvitaan ensimmäisen ja toisen vuoden vihanneksille.

 2. Anita sanoo:

  Ihmettelen vai – miten vuoroviljelyn voi oikeasti tehdä käytännössä? Nuo kasviryhmäthän vievät erikokoiset alat kasvimaalla… Kaalikasvit ja kurpitsat isot alat kun taas vähään tyytyvät mausteet pienet alat

 1. 16.3.2021

  […] Viljelypäiväkirja on myös hyvä apu suunnitelmien piirtämiseen. Niin sanottu pohjapiirros omasta kasvimaasta, olkoon se sitten iso tai pieni, auttaa hahmottamaan omaa tekemistä. Samalla jää muistiin, mitä minäkin vuonna on missäkin osassa palstaa viljellyt, jotta voi paremmin toteuttaa maaperän hyvinvoinnin ja kasviterveyden kannalta oleellista kiertoviljelyä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.