Tarhurin ABC – Tuotteet ja tarvikkeet

tuotteet

Puutarhatuotteet ja tarhurin tarvikkeet

Olen kerännyt tälle sivulle joitain hyväksi havaitsemiani tuotteita. Haluan kasvattaa ruokani luonnonmukaisesti, joten käytän vain luonnonmukaista multaa ja orgaanisia lannoitteita. Mielipiteet ja kokemukset tuotteista ovat täysin subjektiivisia.

 

Hevonkakkakomposti (Biolan)

Tuhtia tavaraa säkissä. Sopii maanparannukseen eli käytän kasvilavoissa lisäämään kasvualustan humuspitoisuutta (1 säkki jaettuna 3–4 lavaan). Tätä voi myös sekoittaa maahan, kun esim. istuttaa marjapensaita.

Hyötykasvikuivuri

Olen saanut lainata ystäväni hyötykasvikuivuria ja olen tykästynyt siihen niin paljon, että ensi vuonna varmaan ostan oman. Kuivurilla kuivaan kesäkurpitsalastuja, omenaviipaleita, porkkanasuikaleita ja sieniä.

Kasvimaamulta (Kekkilä)

Kiva, että Kekkiläkin on tuonut markkinoille luonnonmukaisia tuotteita (ennen niitä oli vain Biolanilla). Luonnonmukaista kasvimaamultaa käytän salaateille, yrteille ja porkkanoille ruukkuviljelyssä.

Kasvivalo, kasvilamppu (Airam ja Nelson Garden)

Kasvivalo on tarpeen, jos taimikasvatuksen aloittaa aikaisin keväällä tai haluaa kasvattaa yrttejä sisällä ympäri vuoden. Auringonvalo riittää kasvatukseen eteläikkunalla huhtikuusta syyskuulle. Airam Artco on edullinen kasvivalaisin ja se on helppo asentaa. Kevyen lampun voi ripustaa vaikka verholautaan tai koukulla kattoon. Itse käytän ripustukseen  amppelikannattimia. Valaisimessa on 3 metrin johto, joten jatkojohtoakaan ei yleensä tarvitse. Valaisimen mukana voi tulla punasävyinen 14–15 W energiansäästölamppu, joka sopii kukkavaloksi. Taimikasvatukseen käytän itse Nelson Gardenin 30 W kasvilamppua, jonka värilämpötila on 6500K eli valo on vaaleasävyinen ja kirkas. Lampussa on tavallinen E27 kanta, joten se sopii myös muihin kuin tuohon Airamin valaisimeen, mutta sen etuna on kuvun heijastava sisäpinta. Airamin valaisinta on myynnissä ainakin isoimmissa Prismoissa. Huom! Airamin kasvilampun heikkoutena on kytkin, joka näyttää menevän herkästi rikki. Itselläni mennyt 2 valaisinta vaihtoon rikkoutuneen kytkimen vuoksi :(

Kasvusäkki (Biolan)

Kasvusäkki on kuin multasäkki, mutta siihen on lisätty varastolannoitus eli säkin toisessa reunassa on suuri määrä kanankakkaa. 70 litran säkissä lannoitemäärä riittää kolmelle kurkulle tai tomaatille koko kesäksi eli tarhurin pitää huolehtia vain kastelusta. Kasvusäkistä on olemassa myös miniversio. Samaa sarjaa on myös yrttisäkki. Siinä lannoite on sekoitettu koko kasvualustaan ja ravinnemäärä on pieni, siis yrteille sopiva.

Kasteluallas (Biolan)

Kasvusäkin lisävaruste on osoittautunut käytössä suureksi avuksi. Kasteluallas toimii kuten altakasteluruukku, mutta vesitilaa on noin 40 litraa. Säkin ”asentaminen” kastelualtaan päälle on vähän vaivalloista ja sotkuista puuhaa. Työ kuitenkin palkitaan, kun tomaatit pärjäävät omillaan jopa parin viikon kesälomareissun ajan.

Kasvuturve (Biolan)

Luonnonmukaisesti kalkittu ja lannoitettu turveseos. Tätä käytän esim. kesäkurpitsojen taimikasvatukseen sekä maanparannukseen kasvilavoissa. Ruukkuvihanneksille käytän kasvuturvetta luonnonmukaiseen multaan sekoitettuna.

Kasvuharso, hallaharso, peiteharso

Harsot ovat tarhurin apuna alkukesän ja syksyn viileinä öinä. Harsolla voi suojata kylvökset tai pikkutaimet kasvimaalla, lavassa tai ruukkuviljelyssä.

Kevytsora (lekasora)

Pyöreitä, huokoisia rakeita. Käytän ruukkuviljelyssä salaojakerroksena astian pohjalla. Tätä voi myös sekoittaa multaan ilmavuuden parantamiseksi.

Kuorikalkki (Greencare)

Vihdoinkin kalkkituote, jota on kiva käsitellä. Kananmunankuorista murskaamalla tehty kuorikalkki on todellinen kierrätystuote. Kuorikalkki sisältää vähän typpeä ja kaliumia, mutta ei magneesiumia (kuten useimmat muut kalkkituotteet). Vinkki! Kuorikalkkia voi tehdä myös itse kuivattamalla kananmunankuoret ja murskaamalla ne tehosekoittimessa.

Kylvölaatikko, pohjareiällinen laatikko

Siemenkylvöihin sopii mikä tahansa muovilaatikko, jossa on reikiä pohjassa. Pohjarei’ät ovat tärkeät, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Siemenet ja pienet taimet kärsivät liian märästä mullasta.  Kylvölaatikon voi tehdä itse esim. leikkaamalla maitotölkin pitkittäin halki tai tökkimällä reikiä ison raejuustopurkin pohjaan. Valmiita kylvölaatikoita löytyy puutarhamyymälöistä.

Kylvömulta, taimimulta, kylvö- ja taimimulta

Hienojakoinen ja kevyt erikoiskasvualusta siemenkylvöihin tai taimikasvatukseen. Sisältää vähemmän lannoitteita kuin tavallinen luonnonlannoitettu multa.

Lavakaulus, lavankaulus

Puukehikko, jota on alunperin käytetty kuormalavoilla kuljetettavien tavaroiden suojaamiseen. Lavakauluksista on tullut suosittu tapa perustaa kasvimaa, sillä niiden avulla kohopenkin saa pysymään kasassa. Lavakauluksia löytyy puutarhamyymälöistä, mutta niitä kannattaa kysellä myös kuormalavoja tekevistä (ja välittävistä) puualanyrityksistä – hinta voi olla jopa puolet puutarhamyymälän hinnasta.

Luonnonlannoite, luonnonmukainen lannoite, luomulannoite (Biolan, Kekkilä, Greencare)

Luonnonlannoite voi olla esimerkiksi kompostoitua tai kuivattua hevosen- tai kananlantaa tai kompostoitua kasvijätettä. Myös luu-, sarvi- ja verijauhot ovat luonnonlannoitteita. Luonnonlannoitteet lisäävät maan humuspitoisuutta ja pieneliöiden toimintaa sekä parantavat kasvualustan mururakennetta. Luonnonlannoitteet vaikuttavat maassa kauan, sillä ravinteet vapautuvat hitaasti kasvien käyttöön. Luonnonlannoitteiden ravinnepitoisuudet ovat pieniä verrattuna epäorgaanisiin lannoitteisiin, joten niitä pitää levittää suurempia määriä. Luonnonlannoiteita kutsutaan myös orgaanisiksi eli eloperäisiksi lannoitteiksi.

Luonnonmukainen kastelulannoite (Substral, Neudorff)

Tomaatit, kurkut ja kesäkurpitsat tarvitsevat paljon ravinteita koko kasvukauden ajan. Kasteluveteen sekoitettava lannoite on helppo tuote tähän tarkoitukseen. Itse olen kokeillut Naturen tomaatti- ja yrttilannoitetta (Substral) ja Bio Trissol tomaattilannoitetta (Neudorff).

Luonnonmukainen multa, luomumulta (Biolan, Kekkilä, Greencare)

Orgaanisilla lannoitteilla lannoitettu ja kalkittu kasvualustaseos, joka sisältää yleensä turvetta sekä mahdollisesti savea ja hiekkaa.

Mansikkakangas, mansikkamuovi

Musta, kangasmainen (mutta yleensä polypropeiinimuovista valmistettu) materiaali, jota käytetään nimensä mukaisesti mansikkaviljelmillä. Katekangas lämmittää kasvualustaa, ehkäisee rikkaruohojen kasvua ja estää mansikoiden likaantumisen. Mansikkamuovi on kangasta ohuempi ja kalvomaisempi tuote, jota käytetään samaan tarkoitukseen. Molemmissa tuotteissa on reikiä eli ne läpäisevät vettä.

Musta multa (Biolan)

Perinteinen kasvualusta, joka on mielestäni parhaimmillaan sekoitettuna kasvuturpeen ja/tai hiekan kanssa. Toimii myös sellaisenaan maanparannusaineena.

Perliitti

Perliitti on kevyttä, valkoista raetta, joka on valmistettu vulgaanisesta kivestä. Käytän sitä lisäämään kasvualustan ilmavuutta esim. yrttiruukuissa. Pistokkaiden lisääminen onnistuu myös paremmin, kun taimimultaan sekoittaa reilusti perliittiä.

Pienoiskasvihuone (Nelson)

Tyypillisimmin muovilaatikko, jonka päälle asetetaan läpinäkyvä kupu. Käytännöllinen siementaimien kasvattamisessa ja pistokkaiden juurruttamisessa.

Suodatinkangas (Tarha-Tuote)

Suodatinkangasta käytetään esimerkiksi lavakaulusten pohjalla. Se estää juuririkkakasveja kasvamasta pohjamaasta lavaan. Suodatinkankaan nimellä voi olla myynnissä eri vahvuisia kankaita. Aito suodatinkangas on selvästi paksumpaa ja tukevampaa kuin kasvuston peittämiseen tarkoitetut harsot.

Taimiruukku (Nelson)

Taimien kasvatukseen kelpaa mikä tahansa pieni astia, jonka pohjassa on reikiä. Itse säästän taimiruukuiksi muovisia pikkuruukkuja, joissa kesäkukat myydään puutarhamyymälöissä. Keväällä meillä tiskataan talteen myös maitotölkkejä ja raejuustopurkkeja. Maitotölkit sopivat syvän kasvualustan vaativille taimille, kuten tomaateille ja ruusupavuille. Puolen litran raejuustopurkkeihin (tai margariinirasioihin) on helppo laittaa turvenappeja vieri viereen. Taimiruukkuja voi myös ostaa puutarhamyymälöistä.

Turvenappi, turvebriketti (Chilitarvike)

Puristetut ja kuivatut turvenapit on tehty vaaleasta rahkaturpeesta. Niiden ympärillä on ohut maatuva verkko, joka pitää turpeen koossa. Juuret kasvavat verkon läpi, joten sitä ei tarvitse poistaa. Turvenapit kastellaan vedellä ja kun ne ovat turvonneet, niihin voi kylvää siemenen kuten multaan. Turvenappi kuivuu helposti, joten kastelua ei kannata unohtaa. Turvenappitaimen käsittely on helppoa, sillä juuripaakku pysyy varmasti koossa. Taimen voi istuttaa turvenapin kanssa ruukkuun tai suoraan maahan.

Tuholaisverkko (Neudorff)

Ihan ehdoton ja paras suoja kaalikasvien kasvattamiseen. Aiempina kesinä lehtikaalini ovat olleet ihan reikäiset, mutta viime kesänä suojasin ne tuholaisverkolla ja jesjesjes, vihdoinkin sain kauniita, rei’ättömiä kaaleja! Neudorffin tuholaisverkkoa myy ainakin Hyötykasviyhdistyksen Alku ja Juuri -puoti Helsingissä.

Vermikuliitti

Vermikuliitti on vulkaaninen ja valoa heijastava aine, joka pystyy pidättämään ja luovuttamaan kosteutta eli vettä. Käytän sitä siemenkylvöjen peittämiseen. Valossa itävien siementen päälle laitan pelkästään ohuen kerroksen vermikuliittia. Muiden siementen päälle laitan ensin multaa tai hiekansekaista multaa ja sitten ohuen kerroksen vermikuliittia. Toinen vaihtoehto on sekoittaa vermikuliittia hienoon hiekkaan ja käyttää seosta siemenkylvöjen peittämiseen. Vermikuliitti ehkäiseen mullan kuorettumista ja homeiden muodostumista mullan pinnalle.


Lähteet ja linkit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.