Tarhurin ABC – Rikkaruohojen torjunta

Tarhurin näkökulmasta rikkakasveja ovat yleensä ne luonnonkasvit, jotka ilmestyvät kutsumatta kasvimaalle, viljelypalstalle, lavatarhaan tai kasvihuoneen penkkiin.

Rikkakasvit palsta-alueella

Palsta-alueilla esiintyy usein monivuotisia rikkaruohoja, kuten voikukkaa, rönsyleinikkiä, vuohenputkea ja juolavehnää. Nokkonenkin voi olla todellinen kiusankappale, mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Nimittäin nokkonen viihtyy vain ravinteikkaassa maassa ja sehän on hyvä merkki viljelyä ajatellen. Lisäksi nokkosen lehdistä liotettava nokkosvesi on erittäin hyvä lannoite! Ja onpa nokkosesta tullut myös arvostettu villiyrtti.

Voikukkameri on palsta-alueella kauhistus!

Rikkakasvien kitkentä

Kitke rikkakasvit aina keväällä ennen maan muokkaamista ja viljelyn aloittamista. Pienet rikkakasvit irtoavat maasta käsin nykäisellä. Voimakasjuurisia lajeja kitkiessä kannattaa käyttää apuna rikkaruohorautaa. Ole tarkkana kitkiessä, sillä monet rikkakasvit leviävät pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasta.

Jatka säännöllistä rikkaruohojen tarkkailua ja kitkentää koko kasvukauden ajan. Suojaa paljas mullan pinta orgaanisilla katteilla (olki, ruohosilppu, syksyn lehdet), niin pääset pidemmän päälle helpommalla.

Rikkakasvit kertovat maasta

Rehevän maan rikkakasveja ovat mm. jauhosavikka, juolavehnä, linnunkaali ja pihatähtimö. Jos näitä on paljon, maata on ehkä parannettu liikaa karjanlannalla ja (raa’alla) kompostimullalla. Kuivan ja vähäravinteisen maan rikkakasveja ovat mm. ahosuolaheinä, siankärsämö, peltolemmikki ja pujo. Tällainen maa kaipaa kompostia ja karjanlantaa. Kostean maan rikkakasveja ovat mm. metsäkorte, ojakellukka, rantaminttu ja ukontatar.

Rikkaruohojen tunnistamisessa auttaa Nettikasvio.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.