Tarhurin ABC – Kuukalenteri puutarhatöissä

Vanha kansa ajoitti monenlaiset työt ja toimet kuunkierron mukaan. Heinänteolle ja puusepän tarvemateriaalin hakkuulle oli omat aikansa, samoin pyykinpesulle ja hiustenleikkuulle. Myös puutarhatöiden oikea ajoitus (ja siten onnistuminen) oli tärkeää sillä moni perhe kasvatti itse oman ruokansa. Kuukalenterin neuvot kunkin työn ajoitukseen perustuvat siis perinnetietoon milloin mikin työ on onnistunut parhaiten (tai huonoiten).

kuukalenteri

Wanhan ajan kuukalenteri 2015 / Yläkuu Kustannus

Puutarhatöiden ajoitus kalenterin mukaan

Puutarhatöissä on tietysti tärkeää tehdä oikeita asioita oikeaan vuodenaikaan. Esimerkiksi omenapuut ja marjapensaat leikataan maalis-huhtikuussa ja kylmänarat kasvit kylvetään tai istutetaan vasta kesäkuulla. Sipulit nostetaan kuivumaan elokuussa ja varastoperunat lokakuussa.

Kuunkierto ja kuunkierron vaikutus kasveihin

Kuukalenteria seurattaessa merkitsevää on paitsi oikea kuukausi, myös se missä asennossa kuu on. Nähtävästi kuunkierron vaikutus puutarhatöiden ajoitukseen perustuu karkeasti ottaen siihen, miten kuun asema vaikuttaa kasvien nestevirtaukseen.

Yläkuulla tehtävät puutarhatyöt

Uudella kuulla eli mustan kuun jälkeen, kun kuu alkaa kasvaa, kuun vaikutuksen kerrotaan olevan rakentava ja vahvistava. Kuun voiman sanotaan vetävän kasveja ylöspäin. Kuun voima suuntautuu ylöspäin ja ilmeisesti nestevirtaus kasveissa voimistuu.

Paras kylvö- ja istutusaika alkaa seuraavana päivänä mustan kuun jälkeen. Sanotaan myös, että yläkuulla työt kannattaisi tehdä aamulla tai aamupäivällä, silloin kuun vaikutus vielä vahvistuu. Yläkuu päättyy täysikuuhun. Tässä muutamia yläkuulla tehtäviä puutarhatöitä:

 • Kylvetään ja istutetaan lehti-, kukka- ja hedelmäkasvit eli maan päällistä satoa tuottavat kasvit (esimerkiksi tomaatti, kesäkurpitsa ja lehtikaali)
 • Juurrutetaan lehti-, kukka- ja hedelmäkasvien pistokkaat (esimerkiksi yrttien pistokkaat)
 • Nostetaan juurikasvit maasta (varastoitaessa)

Alakuulla tehtävät puutarhatyöt

Vähenevällä kuulla eli täydenkuun jälkeen, kun kuu alkaa pienentyä, kuun vaikutuksen kerrotaan olevan supistava ja kuivattava. Kuun vetovoima suuntautuu alaspäin (maan sisään) ja ilmeisesti nestevirtaus kasveissa heikkenee. Alakuu päättyy kuun sirpin katoamiseen. Seuraavana päivänä on musta kuu (kalentereissa uusikuu).

Alakuulla paras kylvö- ja istutusaika alkaa pari-kolme päivää täydenkuun jälkeen. Alakuun viimeisiä päiviä kannattaa välttää, sillä siementen kerrotaan itävän silloin huonoimmin. Sanotaan myös, että alakuulla työt kannattaisi tehdä iltapäivällä tai illalla, silloin kuun vaikutus vielä vahvistuu. Tässä muutamia alakuulla tehtäviä puutarhatöitä:

 • Kylvetään/istutetaan juurikasvit ja muut maa-alaista satoa tuottavat kasvit, esimerkiksi porkkana ja peruna.
 • Kylvetään/istutaan keräsalaatti ja keräkaali (jotta kasvattaa kerää, eikä vartta).
 • Kylvetään/istutetaan tyvestä pullistuvat kasvit, kuten sipuli, purjo ja kyssäkaali (jotta kasvattaisi syötävää osaa, eikä lehtiä).
 • Kylvetään tilli (jotta saadaan lehtisatoa eikä vain pitkää vartta).
 • Juurrutetaan juurikasvien pistokkaat (esim. bataatti)
 • Muokataan maa viljelykuntoon
 • Kalkitaan ja lannoitetaan
 • Leikataan hedelmäpuut ja marjapensaat
 • Kitketään rikkakasvit (etenkin alakuun viimeiset päivät ovat hyviä kitkentäpäiviä)

kuun-vaikutus-puutarhassakuu-ja-saa-paivakirja

Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa ja Kuu – sää Päiväkirja 2015 / Yläkuu Kustannus

Tähtimerkkien vaikutus

Eläinradan tähtimerkeillä uskotaan myös olevan oma vaikutuksensa puutarhanhoidossa ja kasvien kasvussa. Jokainen eläinradan merkki vaikuttaa eri kasvinosiin. Seuraavassa tästä lyhyt tiivistelmä:

 • Tulimerkit oinas, leijona ja jousimies vaikuttavat hedelmäkasveihin ja hedelmän muodostumiseen (esim. tomaatti, kesäkurpitsa, pavut)
 • Maamerkit härkä, neitsyt ja kauris vaikuttavat juurtumiseen ja juuren kasvuun (esim. porkkana, peruna)
 • Ilmamerkit kaksoset, vaaka ja vesimies vaikuttavat kukintaan (esim. krassi, kehäkukka)
 • Vesimerkit rapu, skorpioni ja kalat vaikuttavat lehtiin (esim. lehtikaali, yrtit)

Neitsyt-päivät ovat erityisen hyviä kaikenlaisiin puutarhatöihin. Lehtivihannekset kannattaa kylvää rapu-päivinä ja juurikasvit härkä-päivinä. Oinas-päivät puolestaan ovat erityisen hyviä versotettavien siementen ja muiden nopeasti kasvavien ja heti käytettäväksi tarkoitettujen kasvien kylvämiseen.

Katso myös Viljelykalenteri


Lähteet ja linkit

 • Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa, Suomeksi kustantanut Yläkuu Kustannus 2013
 • Wanhan ajan kuukalenteri 2015 / Yläkuu kustannus

12 Responses

 1. Piia sanoo:

  Hei Pekka
  Valitettavasti minulla ei ole astronomian osaamista. Ostan itse joka vuosi uuden kuukalenterin :)
  Terkuin,
  Tarhuri-Piia

 2. Pekka sanoo:

  Hei!
  Ostin tänä vuonna Yläkuun lisäkalenterisivut 2015-2025. Valitettavasti niiden alkamisaika oli niin huono, että heti meni 5 vuotta hukkaan. Olen löytänyt englanninkielisen nettisivun, jossa on annettu kuun saapumisajankohdat eläintähtimerkkeihin: https://www.moontracks.com/lunar_ingress.htm
  Laskisin mielelläni näitä saapumisajankohtia itsekin, jos joku astronomiaa osaava voisi julkaista kaavan, jolla niitä pystyy laskemaan. Excel voi laskea pitkänkin kaavan helposti.

 3. Marketta Wall sanoo:

  Minulla on kirja Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maaviljelyssä ja metsänhoidossa. Sen lopussa on kuukalenterit 2009 – 2020. Mistähän löydän kuukalenterit tästä eteenpäin? En haluaisi ostaa kirjaa tämän takia uudestaan.

 4. Annukka Lind sanoo:

  Mikä olisi paras aika nyt syksyllä laittaa ensi keväänä kukkivien kukkien ( tulppaani) ym sipulit?

 5. Hanna K Turusta sanoo:

  Hei ja kiitos vastauksesta. Jotenkin ymmärrän tämän kuukalenteri todella hyvin esim. rikkaruohojen kohdalla ja kukkien istuttamisen suhteen, mutta eikö juurimukula kasva siitä yhteyttämistuotteesta, jota varret saavat aikaiseksi? Eli on ihan luontevaa, että ensin tulee hyvinvoiva varsi, jonka jälkeen vasta kasvi alkaa varastoimaan tärkkelystä juuriin. Mielelläni kokeilen tätä, mutta yhden harrastetarhurin kokemukset eivät ole kovin luotettavia, sillä olen muuten kuin veden ja kasvualustan suhteen sääolosuhteiden armolla. (Avomaalla ei tätäkään voi kontrolloida.) Mutta kokeilen istuttamista huomenna, joka on merkattu hyväksi juurikkaille. Toinen mitä mietin, on että ajattelin laittaa tänään liotukseen kurpitsan siemeniä. Kalenterin mukaan heille paras kasvupäivä olisi alkuviikosta, mutta mietin, että paras mahdollinen alku on että siemenet ovat silloin jo ”heränneet” ja kurpitsaa voi kekemukseni mukaan pitää vesilasissa hyvin vuorokauden tai kaksikin. Tämän lisäksi siemen mielellän itää pimeässä. Mukavaa jos moni kotipuutarhuri lähtisi mukaan näihin kokeiluihin.

 6. Piia sanoo:

  Heippa Hanna
  Vanhan kansan oppien mukaan maan alle satoa tuottavat kasvit kannattaa istuttaa alakuulla, jolloin kasvun uskotaan suuntautuvan alaspäin eli juuriin.

  Asiasta ei ole tieteellistä näyttöä, mutta ilmeisesti näin toimittaessa viljelyssä on onnistuttu paremmin ja siksi neuvo perunan istuttamisesta alakuulla on jäänyt elämään.

  Olisi kiva kuulla kokemuksia kummastakin istutusajasta!

  Terkuin,
  Tarhuri-Piia

 7. Hanna K Turusta sanoo:

  Tästä kuukiertoasiassa oli juuri keskustelupalstassa puhetta. Mietin kovasti tuota perunan kasvatusta. En ole asiaan kovin paljon perehtynyt, mutta tuntuu oudolta, että se laitettaisiin omaa intuitiotani vastaan ns. alakuun aikaan kasvamaan. Koska miten peruna voisi saada aikaan hyvän mukulan, ellei sillä olisi hyvät vihreät varret. Itse olen laittanut juuri päinvastoin kasvamaan, mutta pitänyt huolta että typpeä ei ole liikaa, jolloin kasvi keskittyy vain varsiin. Toisaalta, tänä vuonna on taukovuosi avomaalla perunasta, niin voin kokeilla molempia kuun vaiheita sekä parvekkeella että lavassa.

 8. Jorma Kaunisto sanoo:

  Häh? Yläkuu ja alakuu eivät kaikkien sanomana suinkaan tarkoita samaa kuin kasvava kuu ja vähenevä kuu. Kuun saman vaiheen toistuvuuden väli on 29,53 vuorokautta.
  Kuulla on sen lisäksi sideerinen rytmi eli kuun kiertoaika maan ympäri kiintotähtien suhteen. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa 27,32 vuorokautta.
  Sideerisessä rytmissä kuun ratatason korkeus vaihtelee tietysti samalla tavalla kuin auringon korkeus taivaalla vuoden kestävällä kiertojaksolla. Ala-aurinko olisi siis aika kesäpäivän seisauksesta talvipäivän seisaukseen ja yläaurinko olisi aika, jolloin ratataso nousee eli aika joulusta juhannukseen noin suurin piirtein.
  Jos kuu syntyy kuun radan ollessa korkeimmillaan, sirppi on lähempänä vaakatasoa kuin kuun syntyessä ratatason ollessa alimmillaan. Ovatpa jotkut tuntemani vanhat ihmiset ennustelleet säitäkin syntyvän kuun asennon perusteella.
  Ainakin osa kuunkierron vaikutuksesta kasvien kasvuun uskovista tarkoittaa ylä- ja alakuulla noita sideerisen kierron rytmejä, jotka eivät mene yksiin vähenevän ja kasvavan kuun rytmien kanssa.

 9. Piia sanoo:

  Moi Jokke! Kiitos tarkkasilmäisyydestä. Ilmamerkeissä kuuluu olla vesimies, eikä jousimies. Teksti nyt korjattu! Terkuin, Piia

 10. Jokke sanoo:

  Hei!
  Varmaankin painovirhe??
  Tähtimerkkien vaikutus
  ”Tulimerkit oinas, leijona ja jousimies vaikuttavat…”
  ”Ilmamerkit kaksoset, vaaka ja jousimies vaikuttavat…”
  Missä vesimies kun jousimies on kahdessa osiossa?

 1. 8.3.2021

  […] vaan muutamia siemeniä per kasvi ja jos ne ei ala itämään voi parin viikon päästä tai tietty KUUKALENTERI tai KUUKALENTERIN mukaan laitta uusia […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.