Kasvit – Kasvatusohjeet – Tomaatti

Tomaatin kasvatus

Tomaatin kasvatus

Mikään ei maistu niin hyvälle, kuin itse kasvatettu tomaatti! Tomaatteja voi kasvattaa paitsi kasvihuoneessa, myös parvekkeella, terassilla tai talon seinustalla. Osa lajikkeista pärjää myös avomaalla ainakin kasvuharson turvin.

Pikavinkit

 • Sijoita tomaatti aurinkoiseen ja lämpöiseen paikkaan.
 • Kastele ja lannoita säännöllisesti.
 • Täristä kukkia pölytyksen varmistamiseksi.
 • Poista varkaat runkotomaateista.

Siementen kylväminen Sisälle III-IV
Taimien istuttaminen Kasvihuoneeseen V, ulos V-VI
Sadonkorjuu VII-X
Tilan tarve
Hoidon tarve
Osaamistaso

Tältä sivulta löydät ohjeet tomaattien kasvattamiseen valmiista taimista. Tomaatintaimia on saatavilla puutarhamyymälöistä, –markkinoilta ja toreilta toukokuun loppupuolella. Jos aloitat tomaatin kasvatuksen siemenistä, katso seuraavat blogijutut:

Tomaatintaimien istutusohje


Voit kasvattaa tomaatteja suurissa ruukuissa, kasvusäkeissä tai kasvihuoneessa. Jotkut pensastomaattilajikkeet pärjäävät myös avomaalla. Etelä-Suomessa tomaatit voi istuttaa ulos kesäkuun alussa. Kasvihuoneeseen istutus onnistuu muutamaa viikkoa aiemmin. Karaise taimia ennen ulosistutusta. Varaudu suojaamaan taimet kasvuharsolla niin kauan, kun päivisin on alle +15 astetta ja öisin alle +10 astetta.


Huom! Älä istuta tomaatteja perunoiden lähelle, sillä perunoihin herkästi tuleva tauti (perunarutto), tarttuu myös tomaattiin.


Tomaatintaimien istuttaminen • Käytä kasvualustana luonnonmukaista multaa, joka on peruskalkittu ja -lannoitettu.

 • Sekoita multaan luonnonlannoitetta. Noudata tuotepakkauksen annosteluohjetta. Ruukkuistutuksissa voit käyttää myös varastolannoitusta.

 • Istuta taimet kasvupaikkaansa, kun niihin on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu.

 • Ämpäriin (10 litraa) mahtuu 1 pensastomaatintaimi. Minipensastomaatit ja amppelitomaatit pärjäävät noin 5-10 litran multatilassa. Reheväkasvuiset runkotomaatit viihtyvät parhaiten kasvusäkissä, jonka tilavuus on 50 litraa (2–3 tainta/säkki). Jos istutat tomaatit maahan (tai kasvihuoneeseen maapohjaan), sopiva taimiväli on noin 50 cm.

 • Jos taimet ovat pitkiä, voit istuttaa taimet aiempaa syvempään tai jopa vinoon niin, että pätkä vartta jää mullan sisälle. Poista kaikki mullan alle jäävät lehdet. Tomaatti kasvattaa varteen uusia juuria ja näin sen vedenottokyky paranee.

Tomaatteja voi kasvattaa ruukuissa, säkeissä, laatikoissa tai kasvihuoneessa.

Tomaattien hoito

Tomaatti tarvitsee kohtuullisen paljon hoitoa. Tärkeimmät hoitotoimenpiteet ovat säännöllinen kastelu ja lannoitus. Tomaatin hoito riippuu pitkälti kasvutavasta, joten on tärkeää tietää millaisia tomaatteja kasvatat. Lue lisää kohdasta ”Tomaattilajikkeet”.


Tomaatintaimien kastelu ja lannoitus • Kastele tomaatteja aurinkoisella säällä päivittäin varsinkin, jos kasvatat tomaatteja ruukussa.

 • Istutuksen yhteydessä multaan sekoitettu lannoite riittää tomaatin ravinteidentarpeeseen yleensä noin kuukaudeksi. Tämän jälkeen lannoita tomaatteja veteen sekoitettavalla luonnonlannoitteella kerran viikossa.

 • Jos kasvualustassa on kunnon varastolannoitus, se riittää koko kasvukaudeksi.


Tomaatintaimien tukeminen • Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen, säleikköön tai parvekkeen rakenteisiin.

 • Pensastomaateille tueksi riittää vahva keppi.

 • Amppelitomaatteja ei tueta, vaan niiden annetaan kasvaa alaspäin.

 • Tee tukisidoksesta riittävän löysät, ettei varsi vahingoitu.


Tomaatin kukkien pölytys ja varkaiden poisto • Tomaatin hedelmän kehittyminen vaatii pölytyksen. Varmista pölyttyminen tärisyttämällä täysin auki olevia kukkia (tärkeää kasvihuoneessa ja parvekkeella, joissa ei liiku pörriäisiä).

 • Poista runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat parin viikon välein. Pensas- ja amppelitomaateista varkaita ei poisteta.

 • Katkaise runkotomaateista latva elokuun alkupuolella, jotta ylimmätkin kukkatertut ehtivät kehittyä hedelmiksi.

 • Harvenna lehtiä etenkin runkotomaateista, jotta kehittyvät hedelmät saavat riittävästi valoa.

Sadonkorjuu ja varastointi

Tomaattien maku on parhaimmillaan silloin, kun ne ovat täysin kypsiä. Kypsän tomaatin tunnistaa intensiivisestä väristä ja siitä, että sormin painettaessa tomaatti on hieman pehmeä. Tomaateista on olemassa myös vihreitä lajikkeita. Tällainen tomaatti on siis kypsänä vihreä (tai kellanvihreä). Jos kasvatat vihreitä lajikkeita, sormin tunnustelu on helpoin tata selvittää milloin tomaatti on poimintakypsä.


Syksyllä voit joutua poimimaan loput tomaatit puolikypsinä, sillä lämpötilan viiletessä tomaatit eivät oikein jaksa enää kypsyä ulkosalla. Poimi tomaatit tai leikkaa ne irti kokonaisina terttuina. Laita tomaatit sisällä lautaselle aurinkoiselle ikkunalle. Huom. Joidenkin ohjeiden mukaan tomaatit kypsyvät myös pimeässä eli jos aurinkoista ikkunaa ei ole, voit myös peittää tomaatit esim. keittiöpyyhkeellä.

Mikä meni pieleen?


Latvamätä


Tomaatin yleisin ongelma on latvamätä-niminen epämuodostuma. Latvamädän tunnistaa siitä, että tomaatin alaosaan tulee ruskea, pyöreä laikku. Latvamätä johtuu kalsiumin puutteesta, joka taas johtuu epätasaisesta lannoituksesta/kastelusta.


Rutto


Tomaatti on sukua perunalle. Jos tomaatin lähellä kasvaa perunaa, johon tulee perunarutto, se voi levitä myös tomaattiin. Ruton tunnistaa ruskeista laikuista lehdissä. Ruttoa on erityisesti sateisina kesinä. Kasvuston väljyys ja hyvä tuuletus auttavat.


Tomaattien halkeilu


Tomaattien halkeilua etenkin syyskesällä aiheuttaa liian alhainen lämpötila yhdistettynä liian suureen ilmankosteuteen.


Tomaatin lehtien käpristyminen


Liikalannoitus kasvukaudella aiheuttaa tomaatin lehtien tummumista ja käpristymistä.


Ansarijauhiainen


Kasvihuoneessa tomaattia voi vaivata ansarijauhiainen. Se on pieni valkoinen lentävä tuhohyönteinen. Sitä voi torjua ruiskuttamalla koko tomaattikasvuston vedellä (esim. puutarhaletkulla) tai sumuttamalla mäntysuopaliuosta (ks. sivun alareunan linkki ”kotipuutarhurin litkut”) sinne missä ansarijauhiaisia näkyy.

Lähteet ja linkit

Tomaatin siemeniä

 

15 Responses

 1. Piia sanoo:

  Hei Ritva
  Tomaattien kärkien ruskettuminen viittaa latvamätään, joka taas johtuu epätasaisen kastelun aiheuttamasta kalsiumin puutoksesta. Latvamätä on tyypillinen isoilla tomaateilla, kirsikkatomaateilla harvinaisempi.
  Terkuin,
  Tarhuri-Piia :)

 2. Ritva Viinikka sanoo:

  Miksi tomaattieni kärjet ovat ruskeat? Mistä johtuu tomaatit kasvavat ämpärissä tavallisessa puutarhamullassa ja laitoin kanankakkaa pohjalle, alimmaisena käpyjä jotka ajavat viemärin virkaa puuttuuko mullasta jjotain

 3. Katjuska sanoo:

  Hei! Ensikertalaisena kaipaisin neuvoja, mitä tehdä muutamille isoiksi päässeille varkaille, jotka ovat ehtineet kasvaa jo 30-50 cm mittaisiksi. Jättääkö olemaan vai kannattaako poistaa? Kyseessä on Moneymaker, Paola ja Shirley -runkotomaatit ja Blue Indigo kirsikkatomaatti. Kaikista on useita taimia kasvamassa (5-10 tainta) ja näitä haarovia yksilöitä ehkä 1 taimi kussakin lajissa. Jäänyt huomaamatta. Tilaa isossa kasvarissani olisi kyllä haarojenkin kasvaa ja toistaiseksi laitoin niille omat narut. Ahneuksissani aloin toivoa, että tomaatteja tulisi sitä enemmän mitä enemmän varsia…Kukkia on kaikissa taimissa runsaasti, 2-3 kukkaterttua, muutamia raakileita joukossa, mutta kaikki toistaiseksi vain ”oikeissa” varsissa, ei siis ”varas”haaroissa. Poistin juuri alaoksia aika reilulla kädellä, joten ehkei ihan heti perään kannata lisää leikellä, mutta miten jatkossa- onko niistä sivuoksista enemmän haittaa vai voiko olla hyötyä. Haluaisin siis tietää, onko mahdollista, että varkaana lähteneeseen haaraankin kehittyisi kukkia ja tomaatteja ennen pitkää, jos valoa, ravinteita, kosteutta ja lämpöä on sopivasti?

 4. Piia sanoo:

  Taimia kannattaa aina lannoittaa varoen. Jos laitat kanankakkaa koulimisen yhteydessä, niin laita vain vähän ja sijoita se purkin pohjalle kauas taimen juurista. Kun taimi kasvaa, sen juuret hakeutuvat lannoitetta kohti. Myöhemmin voit tarvittaessa käyttää mietoa kastelulannoitetta ennen kasvariin istuttamista. T: Tarhuri-Piia

 5. Minni sanoo:

  Hei! Jos laittaa kanankakkaa tomaateille koulimisen yhteydessä niin tarvitseeko erillistä lannoitusta ennen kun siirtää ne kasvihuoneesee,? t:aloittelija 😱

 6. Piia sanoo:

  Hei Riitta ja kiitos positiivisesta palautteesta 😊 jos tomaatissa on jo paljon raakileita niin uudet kukat kannattaa poistaa, jotta tomaatti jaksaa kypsyttää olemassa olevat hedelmät. Runkotomaateista poistetaan varkaat eli lehtihangasta kasvavat uudet sivuversot. Outdoor girl on vanha matalakasvuinen lajike, jota moni kasvattaa pensastomaatin tapaan eli alkukesästä siihen voi jättää pari sivuversoa, mutta tässä vaiheessa uudet sivuversot kannattaa jo poistaa. T: Tarhuri-Piia 😊

 7. Riitta Perttunen sanoo:

  Moi. Sinulla on hyvät ja mielenkiintoiset sivut sekä selkeät kuvat. Kiitos niistä.
  Minulla on avomaalla muovisuojan alla tomaatteja (Outdoor girl). Olen poistanut varkaita ja latvonutkin, koska tuli jo ”katto” vastaan. Tomaatteja tulee ja olen jo päässyt maistelemaan. Hyviä ovat eivätkä ole halkeilleet.
  Uusia kukkia puskee koko ajan. Pitäisikö nämä uudet jo poistaa ja pitäisikö poistaa koko varsi, jossa näitä uusia kukkia on? Päärungon viereen on alkanut myös kasvaa uusia runkoja, joissa myös on kukkia ja pieniä raakileitakin osissa. Pitäisikö nämä ”emosta” kasvuun lähtenee poistaa?

 8. Piia sanoo:

  Hei Matti, lehtiä voi poistaa jonkin verran. Runkotomaateista lehtiä karsitaan yleensä alhaalta lähtien. Pensastomaateissa lehtiä voi poistaa ylhäältä terttujen päältä, jotta kypsyvät tomput saa valoa. Pihvitomaateista lehtiä kannattaa poistaa mahdollisimman vähän, jotta tomaatin yhteyttämisvoima säilyy. Terkuin, Tarhuri-Piia

 9. Matti Santala sanoo:

  Voiko tomatin lehtiä poistaa kun on paljon ja isoja

 10. Piia sanoo:

  Hei Maarit
  Kyllä oksa kannattaa säästää. Raakileita voi kypsyttää sisällä esim. Tarjottimella. Aivan kovat, vihreät raakileet tosin harvoin kypsyvät kunnolla, mutta jos raakileet ovat edes vähän jo saaneet väriä, kannattaa sisällä kypsytystä kokeilla!
  Terkuin, Tarhuri-Piia ?

 11. Maarit Lehtonen sanoo:

  Hei.Voiko katkenneen tomaatin oksan vielä pelastaa jotenkin siinä on raakileita melko paljon.

 12. Piia sanoo:

  Hei Tuula! Luulin vastanneeni viestiisi, mutta jostain syystä vastaus ei näy täällä tarhuri.fi:ssä, joten vastaan uudestaan eli amppelitomaateista ei tarvitse poistaa varkaita. Aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka on hyvä. Kanankakka sopii hyvin lannoitteeksi. Tomaatti tarvitsee paljon ravinteita, joten jos laitoit istutusvaiheessa lannoitetta mullan sekaan vain vähän, niin ravitse tomppuja kesän mittaan kasteluveteen lisättävällä luonnonlannoitteella. Terkuin, Tarhuri-Piia

 13. Tuula Taskinen sanoo:

  Heippa tomaattiosaaja! Ostin ensimmäistä kertaa kaksi amppelitomaatin tianta. Kasvu on alkanut hyvin ja kukkanuppujakin on molemmassa. Pitääkö ns. varkaat poistaa, joita näyttää tulevan myös? Millainen kasvupaikka olisi sopiva, aurinkoinen, puolivarjoinen, entä tuulisuus ja miten lannoitan kasvuaikaan? Istutusvaiheessa laitoin mullan sekaan hieman kanankakkaa. Toiveissa olisi saada makoisia punaisia amppelitomaatteja nautittavaksi. Neuvoja odotellen.

 14. Piia sanoo:

  Hei Tarja, kiitos viestistäsi! Helpoiten ”yhden ruukun kasvihuone” syntyy näin: hanki riittävän pitkiä taimien tukikeppejä. Työnnä niitä 3-5 ruukun laidoille. Kietaise keppien ympärille ohut kirkas muovi tai kasvuharso. Jos käytät muovia, tee siihen ilmareikiä! Jos ruukku on riittävän suuri (ämpärin kokoinen), voit käyttää vaikka harjanvarsia, jotka sahaat puoliksi. Kurkkaa ideoita myös Pinterest-sivultani https://fi.pinterest.com/tarhuri Terkuin, Tarhuri-Piia :)

 15. Tarja Antikainen sanoo:

  Hei tomaattiasintuntija! Kovasti kiitos ohjeista kuinka kasvattaa omia tomaatteja. Mutta: miten tehdä yksinkertaisista tarveaineista ”minikasvihuone” yhdelle tomaattiruukulle? Aina ei ole saatavissa korkeita kapeita vanhoja ikkunoita – olisikohan joku jossain toteuttanut muovista+ rimakehikosta siirrettävän version?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.