Kasvit – Kasvatusohjeet – Sipuli

sipulinkasvatus

Sipulin kasvatus

Sipulin kasvattaminen on helppoa, mutta vaatii jonkin verran tilaa. Tavallinen sipuli (keltasipuli, kepasipuli) kasvatetaan yleensä istukkaista eli pikkusipuleista. Muita istukassipuleista kasvatettavia lajeja ovat punasipuli, hopeasipuli, ryvässipuli ja salottisipuli.  Istukassipulit laitetaan maahan toukokuussa ja ensimmäisiä sipuleita pääsee maistelemaan jo keskikesällä.

Perinteiset ruokasipulit vaativat aika paljon tilaa, joten ne soveltuvat paremmin avomaa- ja lavaviljelyyn kuin parvekepuutarhaan. Pienessä tilassa ja ruukkuviljelyssä kannattaakin suosia vihreitä versosipuleita eli ruohosipulia, kiinansipulia ja vihersipulia.

Pikavinkit

 • Istuta istukassipulit niin, että sipulin suippo pää jää reilusti mullan pinnan yläpuolelle.
 • Kastele sipulipenkkiä alkukesästä.
 • Nosta sipulit elokuussa, kun naatit alkavat kaatuilla.

Istukassipuleiden istutus V
Sadonkorjuu VII-IX
Tilan tarve
Hoidon tarve
Osaamistaso

Sipulin kasvualusta ja lannoitus

Sipuli kasvaa hyvin monenlaisilla kasvualustoilla, mutta viihtyy parhaiten kalkitussa ja multavassa maassa. Sipulin ihanna-pH on 6,0–7,0. Aurinkoinen, lämmin paikka on avuksi, mutta sipuli kasvaa myös puolivarjossa. Sipulille riittää vähäinen lannoitus ja siksi se onkin yleensä viljelykierrossa viimeisenä. Levitä sipulimaalle pari viikkoa ennen istutusta tuhkaa tai kalkkia sekä vähän luonnonlantarakeita.

Sipulin istuttaminen ja hoito

Sipuli ei ole kylmänarka, joten sen voi istuttaa toukokuun puolivälin paikkeilla. Otollisin taimettumislämpötila on noin +15 astetta. Joidenkin ohjeiden mukaan istukassipuleita on hyvä liottaa muutamia tunteja ennen istutusta.


Istukassipulien istuttaminen • Muokkaa kasvualusta kuohkeaksi.

 • Sopiva riviväli kasvimaalla on 30–40 cm, lavassa 15–20 cm. Voit merkitä rivit valmiiksi, niin istuttaminen käy nopeammin.

 • Paina istukkaat multaan niin, että sipulin yläosa ja suippo kärki jää näkyviin. Liian syvä istutus tuottaa paksukaulaisia sipuleita, jotka säilyvät huonosti.

 • Jos haluat käyttää kesällä paljon tuoresipulia, istuta sipulit 7–10 cm välein ja käytä joka toinen sipuli alkukesän aikana niin, että lopullinen taimiväli on heinäkuulla 15–20 cm.

 • Peitä istutus harsolla, sillä linnut nostelevat sipuleita mielellään ylös maasta. Tue harso keppien varaan niin, ettei se paina sipulien kasvavia versoja. Harso myös edistää sipuleiden kasvua ja suojaa sipulikärpäseltä.


Sipuliviljelmän hoito • Kitke suurimmat rikkaruohot sipulipenkistä silloin tällöin. Pienet rikkakasvit eivät haittaa, kunhan sipuli on päässyt hyvään kasvuvauhtiin.

 • Voit myös kattaa sipulipenkin alkukesästä ruohosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella. Vähennä katetta heinäkuussa, jotta kasvualustan pinta kuivuu nopeasti sateen jälkeen ja sipulit eivät saa liikaa ravinteita.

 • Kastele sipulipenkkiä alkukesästä. Jos maa on liian kuiva, sipuli voi alkaa kukkimaan. Kukkivasta sipulista ei tule satoa.

 • Unohda kastelu juhannuksen jälkeen. Liika märkyys loppukesästä hidastaa sipulin tuleentumista ja varastointikestävyyttä.

Sipulin nosto ja varastointi

Naattien kaatuilu ja kellastuminen on merkki siitä, että sipulit ovat valmiita korjattavaksi.


Sipulin kuivatus • Nosta sipulit varastoitavaksi elokuussa kuivalla ja mieluummin lämpimällä ilmalla.

 • Puhdista sipuleista irtomulta ravistelemalla.

 • Naatteja ei vielä katkaista.

 • Älä pese varastoitavia sipuleita vedellä.

 • Kuivata sipulit ensin mielellään ulkona, mutta sateen suojassa noin viikon ajan.

 • Siirrä sipulit sitten lämpimään noin +25–35 asteeseen, jossa ne kuivuvat seuraavat kolmisen viikkoa.

 • Nyt sipulin kaulaosan pitäisi olla kuivunut ohueksi ja naatit voi irrottaa käsin kiertämällä.


Sipulien varastointi • Käytä ensin pienet, paksuniskaiset ja huonosti kuivuneet sipulit. Ne kestävät varastointia heikoiten. Jos tällaisia sipuleita on paljon, voit pilkkoa ne silpuksi, (kuullottaa öljyssä) ja pakastaa.

 • Säilytä sipuleita kuivatuksen jälkeen mieluiten viileässä ja kuivassa paikassa. Hyvin kuivaneet sipulit säilyvät myös huoneenlämmössä, jos paikka on ilmava, kuten perinteinen verkkopussi. Kosteassa huoneilmassa tai päällekkäin laatikossa sipulit mätänevät helposti.

Mikä meni pieleen?

Kotiviljelyssä sipulin pahin uhka on sipulinnaattihome, joka pilaa kasvavan sadon. Istuta vain kovia ja terveen näköisiä istukassipuleita. Toinen yleinen vaiva on varastosairaus nimeltä sipulinharmaahome. Se leviää siemenvaiheessa sairastuneiden istukkaiden mukana ja pilaa sipulit vasta varastointivaiheessa.


Tuholaisista yleisin on sipulikärpänen, jonka toukat vioittavat sipulia kaivamalla siihen käytäviä. Toukan vioittama sipuli yleensä mädäntyy. Sipulikärpäset talvehtivat maassa, joten viljelykierto auttaa tähän. Alkukesästä sipulipenkin päällä kannattaa pitää harsoa lentävien tuholaisten varalta.


Suunnittele sipulin viljelykierto huolella ja noudata sitä. Kerää sadonkorjuussa kasvimaalle mahdollisesti jääneet naatit ja sipulit pois ja vie ne kompostiin.


Viime vuosina sipulinkasvatusta on vaivannut tauti nimeltä sipulinnäivete, jonka aiheuttaa istukassipuliin tarttuva Fusarium-sieni. Lähde ja lisätietoja Luke / sipulinnäivete.

sipulipenkki

Sipulit kannattaa istuttaa loivaan kohopenkkiin parin-kolmen rivin lohkoihin. Taimivälistä näkee, että tästä penkistä on korjattu sipuleita syötäväksi kesän mittaan.

 

punasipuli

Kasvatin ensimmäiset omat punasipulit kesällä 2014 lavankauluksessa. Yllätyin todella kuinka komeiksi ja maukkauksi ne kasvoivat käytännössä ilman mitään hoitoa!

 

sipulin-varret-kaatuu

Naattien kaatuilu on merkki siitä, että sipulit ovat pian valmiita nostettavaksi.

 

sipulien-kuivattaminen

Sipuleiden kuivatus on tärkeää, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään varastossa.

 

ryvassipuli

Ryvässipuli kasvattaa nimensä mukaisesti sipuliryppään. Se tarvitsee paljon kasvutilaa. Yksittäiset sipulit ovat pienempiä kuin tavalliset keltasipulit.


Lähteet ja linkit

 • Kasvata herkkuja palstalla, pihalla ja parvekkeella, Puutarhaliitto 2010

Istukassipuleita

28 Responses

 1. Sirkka luokkanen sanoo:

  Moi kuka tietää missä voi tutkituttaa mansikkamaalle PH arvon vastausta toivova nopeesti

 2. tuhatjalkainen sanoo:

  Ongelmani sipulin kanssa on ettei se kasva käytännöllisesti katsoen lainkaan vaan lähinnä sinnittelee elossa, -mikä avuksi?

  Tarkalleen ottaen sipuliin kehittyy hyvän värinen naatti mutta se jää parhaimmillaan peukalon mittaiseksi. Vastaavasti sipuliosa ei kasva alkuperäisestä istukaskoosta lainkaan…

  Lannoituksena käytän palanutta kompostia josta puolet on hevonpaskaa ja puolet kasviperäistä ainesta sekä jälkikompostoitua biojätettä.
  Istutusriveihin olen ripottanut tuhkaa ja istutuksessa noudattanut suurimpia löytämiäni taimi- ja rivivälejä…
  Istukkaiden liotus tuhkavedessä täytynee laittaa kokeiluun…
  Tähän mennessä olen kokeillut pelkkää kädenlämpöistä vettä mutta nämä voinee yhdistää…

 3. Saku sanoo:

  Keräsimme viime vuoden sipuleista siemenet nyt tänä vuonna. Onko vinkkiä voiko siemeniä laittaa maihin jo syksyllä ennen lumen tuloa? Ja toisaalta onko niin, että syötävää sipulia ei saa laittaa jo syksyllä, kuten kukkasipuleita voi?

 4. Outi Jantunen sanoo:

  Perinteisesti nostan sipulit elokuun lopussa, kun naatit ovat kaatuneet. Tänä vuonna ne kaatuvat jo heinäkuun puolessa välissä. Ovat kastellut harvakseltaan, joten savimaa on kuivunut. Nostanko sipulit jo nyt, kun on hyvät kuivausilmat vai vieläkö ne kasvavat kaatuneista varsista huolimatta? Helle

 5. Piia sanoo:

  Hei Sakari, sipulit lihoo yleensä vasta vähän myöhemmin kesällä. Jos varret vain kasvavat ja mitään ei tapahdu, syynä voi olla myös se liian syvään istutus. Terveisin, Tarhuri-Piia

 6. Sakari Valkama sanoo:

  Meidän sipulimaassa on komeat ja terveet varret,mutta varsinainen sipuli ei ole ruvennut
  ”lihomaan”.Voiko joku neuvoa missä vika.

 7. Teukka sanoo:

  Kuluva kesä oli haasteellinen sipulinkasvatukselle täällä Kainuussa. Maatijaiset kärsi kevään ja kesän kylmyydestä. Oli kasvamassa kahta eri alkuperää olevaa ryvässipulia,, toinen pärjäsi kohtalaisesti mutta toiset jäi taas pieniksi??. Anitan ”tuhkakonsti” on hyvä ja kauan käytetty. Nuo yksin kasvavat sipulit kyllä kasvaa mutta maatijais ryvässipulit vaatis lisää tietämystä.

 8. Piia sanoo:

  Hei Anita! Kiitos tästä tuhka-vinkistä ? tämä on sellaista vanhan kansan hiljaista tietoa ja ne ovat yleensä oikein toimivia vinkkejä! Terkuin, Tarhuri-Piia

 9. Anita sanoo:

  Hei, tämä ei ehdi tälle kesälle, mutta tulevan varalle vinkiksi. Liota sipuleita ennen istutusta tuhkavedessä ja kastele sipulimaata kuivalla kelillä, että pääsee kasvun alkuun. Tuhkaa kannattaa myös sirotella sipulien juurille kasvun alkuvaiheessa, se karkottaa tuholaisia, esim. juurimatoja. Jos naatit kellastuu jo alkuvaiheessa, voi olla juuri tuon juurimadon syytä tai sitten se kuivuus. Sain tälle kesälle komeita sipulia, lannoitteena kanankakkarakeita ja apuvoimana tuhkaa. :)

 10. Piia sanoo:

  Se voi olla, että ryvässipuli tarvitsee enemmän ravinteita, kuin tavallinen sipuli. Kokeile lisätä vaikka kompostia ja myöhemmin ruohosilppua.
  Tarhuri-Piia :)

 11. Teukka sanoo:

  Pikku hiljaa taas kesää kohti mennään ja ”sipulinjalostuksessa” ei anneta periksi.
  Joten kuten sain alulle nuo ryvässipulit viime kesänä. Pieneksi ne jäivät mutta valkkasin kommeimmat siemeniksi. Pitää tarkistaa lannoitusta ja kokeilla jotakin uutta. Varsikko kaatu liian aikaisin,, siinä vika.

 12. Piia sanoo:

  Heippa Pirpana! Sipulit on tarkoitus kuivattaa ja siksi niitä ei kannata pestä tai muutenkaan kostuttaa. Multa rapisee pois sipuleista kuivatuksen yhteydessä. Ja itse asiassa harvoin sipuleissa edes on multaa, sillä nehän nousevat lähes mullan pinnalle kasvaessaan. Terkuin, Tarhuri-Piia ?

 13. Pirpana sanoo:

  Miksi varastoitavia sipuleita ei pitäisi pestä maasta nostettaessa?

 14. Piia sanoo:

  Hei! Eipä taida sipulit enää ehtiä tälle kesälle kasvaa ? mutta voithan tosiaan kokeilla syysistutusta – eihän se mitään ota, jos ei annakaan! Mulla oli jäänyt joku pieni punasipuli viime syksynä nostamatta ja tänä vuonna korjasin sen kesäkuussa ? terkuin, Tarhuri-Piia

 15. Si Puli sanoo:

  Niinhän siinä taas kävi että olen istutellut huhtikuusta asti kaiken maailman vihanneksia sitä mukaa kun olen ”vääriltä töiltä” ehtinyt ja viimeiset tomaatintaimetkin menivät vasta eilen lasitettuihin puutarhalavoihin. Mutta sipulit ovat edelleen istuttamatta, laitanko ne vielä tässä vaiheessa kylmästi lämpimään maahan ja nostelen syssymmällä vai yritänkö samanlaista syyskylvöä kuin olen tehnyt valkosipulienkin kanssa?

 16. Piia sanoo:

  Hei Hilkka, enpä osaa sanoa miksi sipulit kellastuvat ennen aikojaan. Sama kävi omille valkosipuleilleni tänä vuonna! Veden puute tuskin on nyt syynä. Nyt ei varmaan auta muuta kuin seurata mitä tapahtuu. Kun versot kellastuvat kokonaan ja kaatuvat maahan niin nosta sipulit silloin maasta kuivumaan. Terkuin, Tarhuri-Piia

 17. Hilkka Mäkelä sanoo:

  hei. Jakosipulini kasvoivat kovasti,laihot tummanvihreitä, mutt nyt juhannuksen aikana laihojen päät muuttuivat keltaseksi- ????????? Maa kohtalaisen kosteaa. miksi?

 18. Piia sanoo:

  Hei Arto! Näin aikainen naattien kaatuili voisi viitata kuivuuteen. Kastelitko sipulipenkkiä? Kuivuus voi heikentää kasvua näin alkukesästä ja varsinkin kohopenkissä, joka kuivuu herkästi. Lannoitteita sipuli ei juuri kaipaa. Toinen syy sipulin taantumiseen voi olla tuholaisen vioitus tai jokin kasvitauti. Sipulipenkin paikkaa kannattaa vaihtaa vuosittain tuholaisten ja maalevintäisten tautien vuoksi.

  Tsemppiä viljelyyn, toivottavasti muiden kasvien kanssa on parempi onni!

  Terkuin,
  Tarhuri-Piia

 19. arto valkealahti sanoo:

  nyt kyllä kokeilin ponin paskaa liotettuna veteen.teenkö liian korkeet penkit ja kuivuus kiusaas

 20. arto valkealahti sanoo:

  taas sama homma kun aina..jo nyt viikko ennen juhannusta alkaa varret muuttua kelta ruskeiksi ei niinku yhtään terveen näkööstä.istutin toukohelteillä ja on jo 25 cm korkeita mutta pelkään ettei loppupeleissä tuu mitään..

 21. Piia Reinikainen sanoo:

  Hei Teukka
  Olisi mielenkiintoista kuulla syksyllä miten ryvässipulit kasvoivat! Vanhat kannat ovat aina arvokkaita ja niitä kannattaa vaalia. Itse en ole ryvässipulia viljellyt. Tuo yllä oleva kuva on äidin sipulimaalta :)
  Tarhuri-Piia

 22. teukka sanoo:

  Taitaa olla, että nuo ulkolaiset ryvässipuli lajikkeet eivät ole yhtä lujia kuin satoja vuosia Suomen ilmastoon tottuneet lajit.
  Sipuleiden nostosta ja säilytyksestä sen verran, että ei sillä tuntunut olevan merkitystä leikattiinko naatit heti noston yhteydessä vai haasiossa kuivatuksen jälkeen. Säilytys tapahtui pirtin orsilla olevissa puulaatikoissa.
  Meillä listittiin sipulit noston yhteydessä,, hyvin menivät talaven yli.
  Tämä minun ”perinnetieto” on n. 55 v vanhaa ja noilla opeilla kokeilen voinko tuota vanhaa maatiaisrotua kasvattaa joka on ilm. kulkeutunut Venäjältä joskus 1700 luvulla.

 23. teukka sanoo:

  Sain hommattua ainakin 100 vuotta vanhaa ryvässipulikantaa sen verran, että laitan kasvamaan.
  Tuhkavedessä ne ennen pohjoispohjanmaalla sipulit liotti ennen istutusta.
  karjanlanta oli ainut mitä sipuli ja perunamaalle laitettiin. Taisi Isä-ukko vielä istuttaessa tökätä sipulin tuhkassa ennen maahan laittoa ja karkeata suolaa laittovat penkkiin.
  ”kylymään” maahan ei pijä istuttaa.;)

 24. Liisa Halme sanoo:

  Olen yrittänyt kasvattaa sipuleita siinä onnistumatta. Ne vaan ei kasva. Maa on hyvä japettymys suuri,kun sato on mitätön. Sen kuitenkin uskon,että sipulit onhyvä istuttaa aika pintaan. Niin teen taas kerran ja uskon ja toivon parasta

 25. Piia sanoo:

  Hei

  Mitäpä tuohon nyt sanoisi ? asioista voidaan olla montaa mieltä ja tuntuu, että varsinkin puutarha-asioissa ristiriitaisia ohjeita riittää! Kokeilepa niin, että istutat osan sipuleista syvälle pussin ohjeen mukaan ja osan ”pää näkyviin” ja katso/kerro kuinka käy! Minulle on puutarhurikoulussa opetettu, että jos sipulit istuttaa syvään, niistä kasvaa paksukaulaisia ja paksukaulaiset sipulit säilyvät varastossa huonoiten.

  Terkuin,
  Tarhuri-Piia

 26. Sipuli sanoo:

  Mun punasipuli pussissani oli että sipulit tulee istuttaa 3~4cm syvälle maahan, ja tämä sivu kertoo päinvastaista, miten istutan?

 27. Piia sanoo:

  Heippa Marjukka!
  Minulle kävi samoin valkosipulien kanssa. Syksyllä korjasin penkin tyhjäksi ja nyt sieltä ilmestyi muutamia uusia sipulinalkuja!
  Terkuin,
  Tarhuri-Piia

 28. marjukka sanoo:

  ihmettelin paripäivää sitten että mitä laihoja kasvaa viimekesän sipuli penkissä .Tarkemmin katsoen nehän oli maahan jääneet sipulit ,jotka ei itänyt viime kesänä
  Onko jollain samanlaisia kokemuksia, minä en ole kuullut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.