Kasvit – Kasvatusohjeet – Porkkana

porkkanankasvatus

Porkkanan kasvatus

Porkkana viihtyy parhaiten kevyessä, hiekansekaisessa multamaassa, joka läpäisee hyvin vettä. Porkkanaa ei yleensä tarvitse kastella, paitsi astiaviljelyssä. Tärkein hoitotoimenpide on taimien harvennus ja rikkakasvien kitkeminen. Pienimuotoinen porkkananviljely onnistuu myös parvekkeella tai terassilla. Tarvitset vain ämpärin tai säkin, vähän siemeniä ja kokeilumieltä!

Pikavinkit

 • Kalkitse ja lannoita kasvualusta.
 • Muista viljelykierto avomaalla.
 • Kitke porkkanamaa säännöllisesti.

Kylväminen IV-V
Kasvuaika 75 vrk
Sadonkorjuu VII-IX
Tilan tarve
Hoidon tarve
Osaamistaso

Porkkanan kasvualusta ja lannoitus

Porkkana tarvitsee kalkitun kasvualustan, sillä sen ihanne-pH on 6,5–7,5. Jos kasvatat perunaa samalla alueella, huomioi että peruna ei tarvitse kalkkia juurikaan. Lannoita kasvualusta kompostilla ja luonnonlannoitteella. Varmista, että lannoite sisältää kaliumia ja booria, sillä ne ovat porkkanalle tärkeitä ravinteita. Hiekkamaassa booria tarvitaan vähemmän kuin multa-turvemaassa.

Porkkanansiementen kylväminen


Porkkanan kasvatus kasvimaalla, palstalla tai lavassa


Porkkana kylvetään ulos mahdollisimman aikaisin keväällä, heti kun maa on sen verran kuivunut, että sitä pääsee helposti muokkaamaan.  Porkkanarivit kannattaa muotoilla loiviksi kohopenkeiksi, jotta sadevedet valuvat pois. Lava on jo kohopenkki itsessään, joten siinä kasvualustan muotoilua ei tarvita.


Kylvä porkkanat riveihin. Kaksi tai kolme taimiriviä lähekkäin (väli noin 15–20 cm) ja jätä sitten isompi riviväli (60 cm) eli käytävä kävelyä ja kitkemistä varten. Lavan voi kylvää täyteen taimirivejä noin 15 cm välein. Siementen sopiva kylvösyvyys on 1–2 cm. Jos kylvettävää on paljon, siemenet on helpompi ripotella kylvövakoon käsin tai jopa suoraan siemenpussista. Jos kylvät vain muutaman rivin, niin kannattaa yrittää tiputtaa siemenet valmiiksi harvaan, parin sentin välein. Tällöin pääset harventamisessa helpommalla. Lopullinen, sopiva taimiväli on noin 5 cm.


Peitä siemenet mielellään hienolla hiekalla tai hiekan ja turpeen seoksella. Pienen taimen on helpompi nousta kevyen hiekan kuin esim. raskaan saven tai turvemullan läpi. Merkkaa kylvörivit puukepillä tai kivellä. Rikkaruohojen kitkeminen on helpompaa, kun tiedät missä taimirivit ovat! Suojaa porkkanapenkki harsolla tai tuholaisverkolla heti kylvämisen jälkeen. Näin estät tuhohyönteisten pääsyn taimien kimppuun. Harso myös tasoittaa alkukesän oikukkaita säitä ja estää sadetta piiskaamasta hentoja taimia. Harson huonona puolena on se, että sen alla myös rikkakasvit kasvavat nopeasti.


Viljelykierto on tärkeää, sillä porkkanakärpäsen toukat talvehtivat kasvualustassa. Porkkanan perinteinen kasvikumppani on sipuli, joka karkottaa porkkanan tuholaisia.


Porkkanan kasvatus ämpärissä tai säkissä


Tee ämpärin tai säkin pohjaan reikiä, jotta ylimääräinen sade- ja kasteluvesi pääsee valumaan pois. Täytä ämpäri tai säkki kalkitulla ja luonnonmukaisesti lannoitetulla mullalla. Jätä yläreunaan noin 5 cm tyhjä tila kastelua varten. Voit sekoittaa mullan joukkoon myös hiekkaa. Lisää multaan luonnonlannoiterakeita ja kastele kasvualusta kauttaaltaan. Noudata tarkoin tuotepakkauksen annosteluohjetta, sillä pienessä multatilassa liikalannoituksen vaara korostuu.


Kylvä siemenet noin 2 cm välein tasaisesti koko alueelle. Peitä kylvös 1–2 cm paksuudelta hienolla hiekalla tai hiekan ja vermikuliitin seoksella. Sijoita viljelys aurinkoiseen paikkaan ja kastele vähän kerrallaan, mutta säännöllisesti.


Porkkana itää yleensä noin kahdessa viikossa.

Porkkanoiden hoito


Kitke porkkanarivit rikkaruohoista säännöllisesti. Ensimmäinen kitkentä kannattaa tehdä noin kuukauden kuluttua kylvöstä ja sen jälkeen aina kun rikkaruohoja ilmaantuu. Kitkeminen on tärkeää siksi, ettei porkkanan tarvitse kilpailla ravinteista rikkaruohojen kanssa.


Haraa porkkanapenkit kitkennän jälkeen. Haraus kuohkeuttaa maata ja hävittää samalla loput rikkaruohot.


Harvenna liian tiheässä kasvavat taimet ensimmäisen kitkennän yhteydessä tai kun taimet ovat noin 3 cm mittaisia. Kerää ylimääräiset taimet pois, sillä niiden haju houkuttelee tuhohyönteisiä. Lopullinen, sopiva taimiväli on noin 5 cm.


Rikkaruohojen hillitsemiseksi porkkanamaan voi kattaa esimerkiksi oljella. Ruohosilppua voi käyttää katteena riviväleissä, mutta se voi tehdä porkkanoista kitkeriä, varsinkin jos kasvualustassa on muutenkin paljon typpeä.


Jos porkkanan päät alkavat vihertää loppukesällä, ne voi mullata kevyesti.

Sadonkorjuu ja varastointi

Nosta porkkanat naatista vetämällä. Leikkaa naatit mieluiten veitselle tai saksilla. Naatit katkeavat myös käsin nyhtämällä, mutta repiminen voi heikentää porkkanoiden säilyvyyttä varastossa. Kuivata maasta nostettuja porkkanoita varjossa ja ilmavassa laatikossa pari päivää, jotta noston yhteydessä mahdollisesti tulleet haavaumat paranevat.


Porkkanat säilyvät parhaiten +1–2 asteen lämmössä hiekkaan tai luonnonturpeeseen upotettuna. Varastoporkkanoiden ongelmana ovat erilaiset homeet. Käsittele porkkanoita noston ja varastoinnin yhteydessä hellävaraisesti, sillä varastotaudit iskevät helpoiten kolhiintuneisiin juureksiin.


Porkkanoita voi myös pakastaa esikeitettynä. Porkkanaraastetta voi pakastaa sellaisenaan.

Hyviä porkkanalajikkeita

Talven yli varastoitaviksi porkkanoiksi kannattaa valita pidemmän kasvuajan vaativia, mutta hyvin säilyviä syys- ja talviporkkanoita. Kesällä syötäväksi sopivat varhais- ja kesäporkkanat. Pyöreät, lyhyet ja miniporkkanat sopivat hyvin ruukkukasvatukseen, sillä ne eivät vaadi syvää multatilaa.


Makuerot eri porkkanoiden välillä ovat aika pieniä. Beetakaroteenia on eniten oransseissa lajikkeissa. Valkoiset, violetit ja peruspunaiset lajikkeet ovat joidenkin lähteiden mukaan alttiita kukkimaan. Niiden kylvöä kannattaa ehkä viivyttää kesäkuun alkuun. Keltaiset porkkanalajikkeet ovat yleensä reheväkasvuisia ja vaativat tavallista suuremman taimi- ja rivivälin. Valkoiset porkkanat kasvavat yleensä pitkiksi ja vaativat syvän, kuohkean kasvualustan. Kovassa maassa niistä kasvaa helposti monihaaraisia. • ’Maestro’ F1 on taudinkestävä, pitkäjuurinen lajike, joka kestää hyvin varastointia.

 • ’Early Nantes’ on aikainen, kaunis ja maukas peruslajike.

 • ’Nutri Red’ on punainen lajike, joka sisältää paljon lykopeeniä.

 • ’Purple Haze’ F1 on päältä violetti, sisältä oranssi lajike.

 • ’Mercado de Paris’ on pieni ja pyöreä ruukkuviljelyyn soveltuva lajike.

Mikä meni pieleen?


Porkkanan tuholaiset


Yleisin ongelma porkkananviljelyssä on pieni tuhohyönteinen nimeltään porkkanakemppi. Hyönteinen on parin millin mittainen ja kellanvihreä. Sillä on läpinäkyvät siivet ja se liikkuu hyppien. Kemppi imee kasvinestettä porkkanan vihreistä osista. Vioitus näkyy lehdissä kitukasvuisuutena. Joskus lehdet sykeröityvät ja niiden väri muuttuu. Myös juuren kehittyminen heikkenee. Paras keino porkkanakempin torjuntaan on kasvuston päälle levitettävä harso ja tiheäsilmäinen tuholaisverkko.


Toinen porkkanan vihollinen on porkkanakärpänen. Kärpäsen toukka kaivaa porkkanaan käytäviä pilaten juuren. Porkkanakärpänen talvehtii maassa kotelona, joten viljelykierto on tärkeää.


Epämuodostuneet tai halkeilleet porkkanat


Tuliko porkkanoista hassun näköisiä – lyhyitä, haaroittuneita tai mutkaisia? Porkkana tarvitsee vähintään 20 cm syvän, kuohkean kasvualustan. Kovassa tai kivisessä maassa kasvu tyrehtyy tai juuri haaroittuu. Epämuodostunut juuri voi olla myös tuholaisen vioituksesta johtuva kasvuhäiriö.


Halkeileeko porkkanat? Halkeilu johtuu yleensä boorin puutteesta. Siksi booria sisältävä lannoite on porkkanalle tärkeä. Halkeilua voi aiheuttaa myös äkilliset kosteusvaihtelut porkkanan kasvualustassa. Syksyllä märästä maasta nostettu porkkana voi haljeta pian noston jälkeen, kun kosteusolosuhteet muuttuvat.

porkkanankasvatus-amparissa

Porkkanankasvatus onnistuu hyvin myös ämpärissä. Muista kastella ämpäriporkkanoita ja harventaa taimia tarpeen mukaan. Harvennustaimet voit popsia miniporkkanoina!

pyorea_porkkana

Hauskat, pyöreät pikkuporkkanat mahtuvat kasvamaan vaikka matalassa parvekelaatikossa.

porkkanasekoitus

Saatavilla on myös porkkanasekoituksia, joissa on siis samassa siemenpussissa useita eri lajikkeita. Nämä herkulliset pötkylät ovat sekoituksesta nimeltä ’Harlequin Mix’ F1.

 


Lähteet ja linkit

 • Hyvän sadon hyötytarha, Edita 2000

Porkkanansiemeniä

4 Responses

 1. MiniPorkkana sanoo:

  Ovatako ruokakaupassa myytävät MiniPorkkanat hyvä Boorin lähde ihmiselle? Vai onko suurin osa porkkanan boorista kuoressa, jota ei ainakaan miniporkkanoissa ole?

 2. Piia sanoo:

  Hei Seija
  Onpa vaikea kysymys. Näkyykö porkkanoissa jotain vioitusta (siis mahdollisesti jonkun tuholaisen aiheuttamaa) vai ovatko muuten vain pinnaltaan muhkuraisia? En ole kuullut, että multa tai esim. liian koskea maa tekisi porkkanoista muhkuraisia. Onko lajike sama kuin aikaisempina vuosina?
  T: Piia

 3. seija sanoo:

  Miksi tänä vuonna kasvattamistani porkkanoista ei tullut sileitä. Onko syy mullassa, säässä tai missä. Yleensä olen saanut sileitä kauniita porkkanoita. Kasvilavassa istutettu.

 1. 20.6.2022

  […] Seuraava käynti olikin sitten varsin hämmentävä. Istutin nimittäin porkkanat siemenistä ja pussin kyljestä olin opiskellut, että niiden vähimmäisitävyys on 65 %. Ikuisena pessimistinä laitoinkin siemeniä vähän reilummin ja lopputuloksena hurja rivi pikkuruisia porkkanantaimia. Näitä pitäisi varmaankin harventaa, mutta pitäisi tietysti selvittää, missä vaiheessa tämä kannattaa tehdä. Minua nimittäin pelottaa, että huonolla tuurillani nypin penkistä pois juuri sellaisia yksilöitä, jotka olisivat menestyviä ja kokemattomuuttani jätän huonot paikalleen. Googlaamalla löysin tiedon, että harvennus on ajankohtainen, kun taimet ovat noin 3 cm mittaisia ja sopiva taimiväli on noin 5 cm. Vielä en ole tätä uskaltanut tehdä, mutta ehkä ensi viikolla. (lisää porkkanan kasvatuksesta löytyy esimerkiksi täältä: https://www.tarhuri.fi/kasvit/porkkana/) […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.