Kasvit – Kasvatusohjeet – Lehtikaali

lehtikaali

Lehtikaalin kasvatus

Lehtikaali on todellista superfoodia ja sen kasvatus onnistuu aloittelijaltakin. Lehtikaalia voi kasvattaa suuressa ruukussa, ämpärissä, säkissä, lavassa tai viljelypalstalla. Lehtikaali istutetaan yleensä taimina, mutta voit myös kylvää siemenet suoraan lopulliseen kasvupaikkaansa.

Pikavinkit

 • Varaa lehtikaalille riittävästi tilaa
 • Lannoita kasvualusta ennen istutusta
 • Suojaa taimet tuholaisverkolla
 • Kastele säännöllisesti
 • Kerää ulommaisia lehtiä, uusia kasvaa keskeltä

Hurahdin itse lehtikaalin kasvatukseen vasta pari vuotta sitten. Ensimmäisenä kesänä tuholaiset söivät kaalini niin reikäisiksi, että en juuri saanut satoa omaan suuhuni. Toisena vuonna istutin toistakymmentä tainta ja suojasin istutukset tuholaisharsolla. Lehtikaali kasvoi hyvin – siis liiankin hyvin – sitä tuli niin paljon, etten tiennyt mihin olisin sen kaiken sadon käyttänyt. Nyt olen viisaampi; kahden hengen talouden tarpeisiin riittää 3–5 tainta.

Siementen kylväminen esikasvatukseen IV-V
Taimien istuttaminen ulos V–VI
Sadonkorjuu VII-X
Tilan tarve
Hoidon tarve
Osaamistaso

Lehtikaalin taimikasvatus

Lehtikaalit istutetaan ulos yleensä 5–10 cm kokoisina taimina. Voit kasvattaa taimet itse siemenestä tai hankkia valmiit taimet toukokuussa puutarhamyymälästä. Lehtikaali kestää hyvin kylmää, joten sen voi istuttaa ulos yleensä jo toukokuussa. Taimikasvatukseen kannattaa varata aikaa noin 1 kk eli siemenet voi kylvää sisälle huhtikuussa.


Lehtikaalin siementen kylväminen ja taimien kasvatus • kostuta kylvömulta kauttaaltaan erillisessä asiassa

 • kylvä siemenet kylvömultaan, pohjareiällisiin laatikkoihin tai taimiruukkuihin

 • peitä siemenet noin 1 cm multakerroksella

 • voit kylvää siemenet myös turvenappeihin

 • jos kylvät useita lajikkeita, merkitse nimet taimiruukkuihin

 • aseta kylvökset lämpimään paikkaan esim. lattialämmityksen päälle tai patterin läheisyyteen (+25 astetta)

 • peitä kylvös kelmulla tai hedelmäpussilla ja pidä se kosteana sumuttelemalla (pistele kelmuun tai pussiin reikiä, jotta ilma kulkee)

 • kun taimia alkaa ilmaantua, siirrä kylvökset valoisalle ikkunalle (+20 astetta)

Lehtikaalin kylväminen suoraan ulos

Lehtikaali kestää hyvin alhaisia lämpötiloja, joten sen voi myös kylvää suoraan kasvupaikkaansa. Etelä- ja Keski-Suomessa lehtikaalin voi kylvää avomaalle toukokuussa, pohjoisempana on hyvä odottaa kesäkuulle. Suorakylvössä satoa joutuu odottelemaan jonkin verran pidempään, mutta se puoltaa paikkansa jos esikasvatus tuntuu työläältä tai valmiita taimia ei löydy.


Lehtikaalin suorakylvö • Muokkaa kasvualusta kuohkeaksi.

 • Sekoita kasvualustaan luonnonlannoitetta. Tarkista annosteluohje tuotepakkauksesta.

 • Tee 2 cm syvyinen vako ja kylvä siemenet pareittain noin 20–30 cm välein.

 • Peitä kylvös mullalla tai hiekalla ja kastele.

 • Levitä kylvöksen päälle kasvuharso. Se lämmittää maata ja edistää taimettumista sekä suojaa myöhemmin pikkutaimia tuholaisilta.

 • Jos molemmat siemenet itävät, poista heikompi taimi.

 • Tue harso niin, ettei se paina taimia.

Lehtikaalin taimien istuttaminen

 • Muokkaa kasvualusta kuohkeaksi.
 • Sekoita kasvualustaan luonnonlannoitetta. Tarkista annosteluohje tuotepakkauksesta.
 • Istuta taimet noin 20–30 cm välein ja kastele ne.
 • Peitä kaalipenkki tuholaisverkolla tai kasvuharsolla. Tue verkko tai harso niin, ettei se paina taimia.

Lehtikaalin hoito

 • Kastele lehtikaalia säännöllisesti.
 • Kitke kaalimaa rikkaruohoista.
 • Jos mahdollista, kata kaalipenkki tuoreella ruohosilpulla. Kaali saa ruohosta kaipaamaansa typpeä. Myös muu eloperäinen kate käy. Kate pitää mullan pidempään kosteana ja vähentää näin kastelun tarvetta.

 

Sadonkorjuu ja varastointi

Lehtikaali ei tee kerää, kuten useimmat muut kaalit, vaan sen lehdet kasvavat viuhkamaisesti varresta  ylöspäin. Lehtikaalia pääsee korjaamaan heinäkuusta lähtien. Poimi uloimpia ja isoimpia lehtiä järjestyksessä alhaalta ylöspäin. Keskelle kasvaa uusia lehtiä. Sadonkorjuussa ei tarvitse pitää kiirettä, sillä uusia lehtiä kasvaa niin pitkään kun lämpötila pysyy plussan puolella. Lehtikaalia voi korjata lumen tuloon saakka – innokkaimmat tarhurit kaivavat lehtikaalia patoihin jopa lumen alta! Lehtikaali säilyy muovipussissa jääkaapin vihanneslokerossa joitakin päiviä. Lehtikaalia voi myös pakastaa sellaisenaan tai kevyesti keitettynä.

Mikä meni pieleen?


Lehtikaalin tuholaiset


Lehtikaalin kasvatuksessa tyypillisin ongelma on kirpat ja kaaliperhosen toukat, jotka syövät lehtiin reikiä. Myös kaalikärpäset ja rapsikuoriaiset voivat vaivata lehtikaalia. Näiltä voi suojautua levittämällä taimien päälle tiheäsilmäisen tuholaisverkon tai harson. Tuholaisiin auttaa myös taimien kastelu nokkosvedellä (ks. linkki kotipuutarhurin litkut sivun alalaidassa).

lehtikaali_kaapiosamettikukka

Samettikukka ja lehtikaali ovat hyvä pari. Samettikukat (ja kuvan kääpiösamettikukat) torjuvat monia tuholaisia.

 

lehtikaali_punainen_palmukaali

Lehtikaali on näyttävä kasvi. Se sopii myös kukkapenkkiin tai suureen ruukkuun kesäkukkien kanssa. Etualalla punainen lehtikaali ’Scarlet’, keskellä lehtikaali ’Half Tall’ ja taustalla palmukaali ’Nero di Toscana’.


Lähteet ja linkit

Lehtikaalin siemeniä

4 Responses

 1. Piia sanoo:

  Hei taas Ella, tuosta viherjauheesta ole kuullut, mutta sitäkään en ole vielä kokeillut. Täytyypä laittaa muistiin! Ja juu, vuorisuolaa kutsutaan jossain ruususuolaksi sen vaaleanpunaisen värin vuoksi ?. Terkuin, Tarhuri-Piia

 2. Ella Heino sanoo:

  Kiitos viestistä. Pinkkisuola on sitä vuorisuolaa. Aion taas tehdä syksyllä myös viherjauhetta. Kuivatan lehdet kuivurissa, maks. 50 ast. tai vaikkapa saunan lauteilla. Kuivat, rapeat lehdet hieron siivilän läpi hienoksi jauheeksi. Talletan talven varaksi mieluummin tummiin purkkeihin. Hyvä ravintolisä lähes kaikkiin ruokiin ja vielä parempi ilman kuumennusta erilaisiin tehosekoitejuomiin. Jauheisiin voi käyttää myös hiukan reikäisetkin lehdet. Kasvatuksessa peitän alkuaikoina kaalit harsolla. suojaa ötököiltä.

 3. Piia sanoo:

  Kiitos Ellalle hyvistä vinkeistä lehtikaalin käyttöön! Täytyy kokeilla tuota suolalla pehmentämistä salaatinteossa, sillä ilman käsittelyä lehtikaali on tosiaan vähän liian kovaa ja sitkeää. Pinkki suola on varmaan ruususuolaa tai vuorisuolaa? T: Tarhuri-Piia

 4. Ella Heino sanoo:

  Palmukaali on paras lehtikaaleista. Kasvatan niitä nyt kolmatta vuotta. Käytän tuoreena salaateissa syksystä pakkasiin ja talveksi teen viherjauhetta. Salaattia varten hieron hiukan pinkkiä suolaa revittyihin kaalin lehtiin, se pehmentää kovat lehdet. Noin puolet lehtikaalia, puolet salaatinlehtiä, puna- ja valkosipulia, kurkkua, tomaattia, avokadoa, mustapippuria, halutessa raejuustoa.Öljyä ja balsamiviinietikkaa. Herkullista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.