Kasvit – Kasvatusohjeet – Avomaankurkku ja kasvihuonekurkku

avomaankurkun-kasvatus

Kurkkujen kasvatus

Kurkkujen kasvatus aloitetaan paikan valinnalla. Siis haluatko kasvattaa kurkkuja ulkona avomaalla vai onko käytössäsi kasvihuone?  Kumman tavan valitsetkin, paikan on syytä olla lämmin ja mullan ravinteikasta. Tarhurin tulee myös olla riittävästi läsnä, sillä kurkku tarvitsee paljon kastelua. Vaiva palkitaan runsaalla sadolla – ja maku on jotain ihan muuta kuin kaupan vetiset pötkylät!

Pikavinkit

 • Istuta kurkuntaimet lämpöiseen paikkaan tai kasvihuoneeseen.
 • Kalkitse ja lannoita kasvualusta ja muista kastella kurkkuja riittävästi.
 • Tarkista siemenpussista tarvitseeko kurkku pölyttyjäkaverin.
 • Poimi satoa ahkerasti – kurkku ei parane vanhetessaan.

Siementen kylväminen sisälle V
Taimien istutus ulos V-VI
Sadonkorjuu VII-IX

Tilan tarve
Hoidon tarve
Osaamistaso

Kurkkujen taimikasvatus

Kurkut istutetaan ulos tai kasvihuoneeseen pikkutaimina. Taimet voi kasvattaa itse, mutta niitä voi myös ostaa puutarhamyymälöistä toukokuussa. Jos kasvatat taimet itse, kylvä siemenet sisälle toukokuun alkupuolella.


Kurkun esikasvatus • Kostuta kasvuturve ämpärissä.

 • Täytä taimiruukku kostutulla turpeella.

 • Paina ruukun keskelle turpeeseen sormella 2–3 cm syvyinen kuoppa.

 • Laita siemen kuoppaan terävä kylki alaspäin ja peitä turpeella.

 • Pidä kasvualusta kosteana koko taimikasvatuksen ajan.

Kurkun kasvualusta ja lannoitus

Kurkku viihtyy parhaiten lämpimässä, kuohkeassa multamaassa. Liian raskasta multa- tai savimaata voi keventää kurkulle sopivaksi lisäämällä siihen kasvuturvetta. Liian kevyttä hiekkamaata kannattaa voimistaa kompostimullalla tai luonnonmukaisella puutarhamullalla. Itse sekoitettuun kasvualustaan kannattaa myös lisätä kalkkia tai tuhkaa happamuuden neutraloimiseksi.


Kasvihuoneviljelyssä kurkulle tehdään joka vuosi uusi puhdas multapeti. Valmis kasvusäkki on helppo ja hyvä vaihtoehto kurkun kasvualustaksi.


Kurkku on ravinnesyöppö ja sitä kasvatetaan vuoroviljelyssä toisen vuoden kasvina. Viljelykierto on tärkeää myös maan puhtauden vuoksi.


Sekoita kasvualustaan luonnonlannoiterakeita ennen taimien istutusta. Noin 5 dl neliölle on hyvä määrä ellei tuotepakkauksessa muuta neuvota. Pienille taimille ei kannata antaa liian voimakasta lannoitusta heti. Kurkku tarvitsee paljon ravinteita kesän aikana. Lisälannoitukseen voi käyttää kananlantarakeita, ruohosilppua tai laimennettua nokkoskäytettä. Liiallista typpilannoitusta kannattaa kuitenkin välttää, ettei kurkku ala kasvattaa lehtiä sadon kustannuksella. Sadontuotannon kannalta tärkeimmät ravinteet ovat fosfori (P) ja kalium (K). Niitä on kompostimullassa, tuhkassa ja luujauhossa.

Avomaankurkkujen kasvatus

Kurkku on hallanarka, joten taimia ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin. Yleensä toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa on sopivan lämmintä ainakin Etelä-Suomessa. Karaise sisällä kasvatettuja taimia ennen ulosistutusta.


Kurkkupenkin teko-ohje


Vaikka kurkku tarvitsee paljon vettä, se ei pidä märästä kasvualustasta. Palstalla tai kasvimaalla avomaankurkulle kannattaa tehdä loiva kohopenkki (ks. kasvualusta ja lannoitus). Huomioi kurkkupenkin sijoituksessa, että kurkkujen versot kasvavat kesän aikana 1–2 metriä pitkin maata.


Lava on kohopenkki itsessään. Lavakaulukseen mahtuu 4–6 taimea, jos kurkkujen versot saavat kasvaa lavan reunojen yli. Jos käytävätilaa ei ole, kiinnitä lavan reunaan seipäitä tai vahva tukiverkko ja ohjaa kurkut kasvamaan ylöspäin.


Kurkuntaimien istutus


Poista taimi varovasti taimiruukusta. Yritä olla rikkomatta multapaakkua. Istuta taimi samaan syvyyteen, kalkittuun ja lannoitettuun multaan (ks. Kasvualusta ja lannoitus). Istuta taimet noin 20 cm välein. Kastele multa, mutta vältä lorottamasta vettä pienien taimien päälle. Kurkun varsi voi mädäntyä jos multa on pitkään märkää. Jos multa on kuohkeaa, sen pinta kuivahtaa nopeasti eikä tätä vaaraa ole. Peitä taimet kasvuharsolla, joka tasaa lämpötilan vaihteluita. Viritä kasvuharso tukien varaan niin, ettei se makaa taimien päällä.


Avomaankurkkujen hoito • Jos yölämpötila on alle +12 astetta niin kurkkujen päällä kannattaa pitää kasvuharsoa. Ota harso pois, kun kukkia alkaa avautua, jotta pörriäiset pääsevät apajille. Itsepölyttävillä lajikkeilla harsoa ei tarvitse poistaa.

 • Kastele kurkkuja säännöllisesti ja riittävästi. Kasteluntarve riippuu säästä ja kasvualustasta. Anna täysikokoiselle kasville vettä kerralla noin 5 litraa per taimi.

 • Muista tarjota kurkulle myös riittävästi ravinteita (ks. kasvualusta ja lannoitus)

 • Huomioi, että heikko kasvu voi johtua myös liian kylmästä ilmasta (ei siis aina ravinteiden puutteesta).

 • Kata kurkkupenkki ruohosilpulla, oljilla tai muulla eloperäisellä katteella. Kate vähentää rikkaruohojen kasvua ja jonkin verran myös kastelun tarvetta. Vihreä katemateriaali luovutta typpeä kurkulle, jolloin muuta typpilannoitusta ei tarvita niin paljon.

Kurkkujen kasvatus kasvihuoneessa

Kasvihuonekurkku on ronkeli kasvualustastaan. Vanhassa kasvualustassa on usein epäpuhtauksia, joihin kurkku reagoi sairastumalla. Varminta on tehdä kasvihuonekurkulle joka vuosi uusi puhdas multapeti. Kasvusäkki on myös hyvä vaihtoehto kurkun kasvualustaksi. Kasvusäkkiin sopii 2–3 kurkkua ja siinä on lannoitteet valmiina.


Tue kasvihuonekurkut kasvamaan naruja tai verkkoja vasten. Poista sivuversot, kuten runkotomaateista poistetaan varkaat. Latvo kurkku viimeistään, kun se yltää kasvihuoneen kattoon. Anna kurkun kasvattaa muutama sivuverso latvomisen jälkeen.


Kastele multaa, älä kasvihuonekurkun vartta, sillä hybridikurkut (F1-lajikkeet) mätänevät helposti varren tyvestä. Tätä voi ehkäistä myös laittamalla mullan pinnalle parin sentin kerroksen puhdasta, hienoa hiekkaa. Samasta syystä kasvihuonekurkkujen tyvelle ei kannata kasata kosteutta pidättävää katetta, kuten ruohosilppua. Kastele kurkkuja riittävästi. Kurkku pitää myös vedellä sumuttelusta, mutta liiallinen kasvuston märkyys voi johtaa homehtumiseen. Kastele ja sumuttele aamulla ja tuuleta kasvihuoneesta liika kosteus päivän aikana. Suora auringonvalo voi polttaa kurkun, joten varjosta lasihuoneen ikkunoita tarvittaessa.

Hyviä kurkkulajikkeita

Lajikkeen valintaan vaikuttaa se, kasvatatko kurkkuja avomaalla vai kasvihuoneessa. Jos sinulla on tilaa vain yhdelle taimelle tai kahdelle taimelle, kannattaa valita partenokarppinen lajike. Ne eivät tarvitse pölyttäjähyönteisiä tuottaakseen satoa. Kasvihuonekurkut ovat lähes poikkeuksetta itsepölytteisiä. Joidenkin lähteiden mukaan hyöteispölytteisiä ja itsepölyttyviä kurkkuja ei kannattaisi kasvattaa vierekkäin.


Useimmat kurkkulajikkeet ovat hybridejä eli risteytymiä eli siemenpussissa on merkintä F1.


Avomaankurkkuja • Avomaankurkku ’Marketer’

 • Sitruunakurkku ’Lemon’ – keltainen pyöreä kurkku


Kasvihuonekurkkuja • Kasvihuonekurkku ’Passandra’ F1 – itsepölyttyvä, tätä viljelen joka vuosi!

 • Kasvihuonekurkku ’Delistar’ F1 – itsepölyttyvä, kauniin vaalean vihreä

 • Kasvihuonekurkku ’Hopeline’ F1 – itsepölyttyvä minikurkku, korjaa alle 10 cm mittaisena

 • Kasvihuonekurkku ’Femspot’ F1 – itsepölyttyvä, satoisa

Sadonkorjuu ja varastointi

Korjaa satoa usein. Ensimmäiset kurkut kannattaa napsia pieninä. Se kiihdyttää uusien kukkien muodostumista ja kasvattaa sadon määrää. Pienet kurkut ovat yleensä maukkaampia kuin isot. Vanhemmiten avomaankurkku muuttuu usein kitkeräksi.


Kurkku on tuorevihannes. Se säilyy parhaiten noin +10 asteessa, mutta joitakin päiviä myös huoneenlämmössä tai jääkaapin vihanneslokerossa. Jos kasvatat avomaankurkkuja säilöntää varten, korjaa loppusato talteen ennen ensimmäisiä hallaöitä.

Mikä meni pieleen?

Avomaankurkulla ei yleensä ole tauteja tai tuholaisia. Kasvihuonekurkulla mahdollisia kasvitauteja ovat taimipolte, härmä, kurkun laikkutauti, harmaahome. Tuholaisista kasvihuonekurkkuja vaivaavat lähinnä vihannespunkit ja ansarijauhiainen.


Kurkun taimet kuolivat


Kurkku on tarkka kasvualustan puhtaudesta. Pieniä taimia vaivaa taimipolte, joka näivettää taimet. Kasvualustan kanssa on syytä olla tarkkana. Jos istutusmullassa on epäpuhtauksia, kurkun taimet voivat sairastua ja kuolla. Avomaalla kannattaa noudattaa vuoroviljelyä. Kasvihuoneessa kurkulle tehdään joka vuosi uusi puhdas multapeti. Helpointa on kasvattaa kurkku joka vuosi uudessa kasvusäkissä.


Hometta kasvihuonekurkulla


Kasvihuonekurkkuun voi tulla harmaahometta tai härmää. Yleensä syynä on liian kostea kasvusto. Tuuleta kasvihuonetta reippaasti. Lehtiä voi myös leikata pois sieltä täältä, jolloin kasvusto kevenee ja ilma kulkee paremmin.


Kurkun lehdet kellastuvat


Kurkku kasvaa voimakkaasti ja tarvitsee paljon ravinteita. Suuren lehtimassan ylläpitäminen kuluttaa paljon typpeä. Anna kurkulle pikakuurina veteen liuotetua kananlantarakeita. Kurkkua voi myös kastella laimennetulla nokkoskäytteellä.


Ötököitä kurkun lehdissä


Kasvihuoneessa kurkkuja voivat vaivata vihannespunkit ja ansarijauhiainen.

avomaankurkun-kasvatus-ruohosilppu

Avomaankurkku viihtyy aurinkoisessa ja lämpöisessä paikassa, esimerkiksi rakennuksen etäläseinustalla. Ruohosilppu lannoittaa kurkkua ja pitää kasvualustan kosteana.

avomaankurkun-kasvatus-lavassa

Avomaankurkkua voi kasvattaa myös lavassa. Kurkun rönsyt karkailevat lavan reunojen ulkopuolelle, joten huomioi tämä lavan sijoituksessa.

kasvihuonekurkku-kasvatus

Kasvihuonekurkku sairastuu herkästi. Paras tapa suojata kurkkua maalevintäisiltä taudeilta on kasvattaa kurkku joka vuosi uudessa, puhtaassa kasvualustassa. Helpointa on istuttaa kurkut valmiisiin kasvusäkkeihin, joissa on myös lannoitteet valmiina.

kurkkujen-kasvatus-kasvihuoneessa

Kasvihuonekurkku vaatii paljon tilaa. Kasvustoa kannattaa pitää kurissa poistamalla sivuversoja ja lehtiä.

sitruunakurkku-kasvatus

Sitruunakurkku on pyöreä, kellanvihreä avomaankurkun sukulainen. Maultaan se on tavallista avomaankurkkua miedompi ja makeampi.


Lähteet ja linkit

 • Oma keittiöpuutarha, Otava 2010
 • Lavatarhuri, Tammi 2015

Kurkun siemeniä

25 Responses

 1. Piia sanoo:

  Kiitos vinkistä Pirkko! Jotkut avomaankurkut ovat myös karvaita. Joskus syynä voi olla myös kuiva kasvualusta. T: Tarhuri-Piia

 2. Pirkko Sainio sanoo:

  Kiinalainen käärmekurkku oli minulla todella karvas. Myöhemmin luin netistä, että se usein on. En siis suosittele.

 3. Pirjo Salminen sanoo:

  Miksi kasvihuonekurkut kasvoivat hyvin ohuina alkupäästä ja lopussa oli paksumpi osa, ei ollenkaan tasapaksuisia?

 4. Piia sanoo:

  Heippa Tiina, en ole itse käyttänyt kurkun kukkia, mutta ymmärtääkseni ne ovat yhtä lailla syötäviä kuin kurpitsan kukatkin, joten varmasti niitä voi käyttää koristeluunkin! T: Piia

 5. Tiina Laaksonen sanoo:

  Terve Piia.
  Ihan vaan tällaista kyselisin, että voiko kurkun kukkia käyttää koristeluun tai salaattiin eli ovatko myrkyllisiä. Kun nuo minun kurkut ovat täynnä kukkia ja luulenpa että enää tälle syksylle niistä ei kerkiä kypsymään satoa vaikka kasvihuoneessa ovatkin. Saisin nekin hyötykäyttöön.
  Terveisin Tiina

 6. Piia sanoo:

  Moi Riia
  Kasvatatko siis kasvihuonekurkkuja vai avomaankurkkuja? Ymmärsin, että kasvatat kurkkuja avomaalla, mutta avomaankurkut ovat harvoin noin pitkiä (?). Tarhuri-Piia :)

 7. Piia sanoo:

  Moi Riia
  Kurkun sivuverso on vähän niin kuin tomaatin ”varas” eli päärungosta erkaneva verso. Kurkun sivuversojen poistolla tavoitteena on (samoin kuin tomaatilla) ehkäistä liiallista versokasvua ja liian monien kukka-aiheiden syntyä. Kurkkukaan ei jaksa kasvattaa määrättömästi hedelmiä (siis kurkkuja) yhteen kasviin. Jos tila ei ole esteenä niin kurkkuun voi toki jättää pari sivuversoa. Huomioithan, että sivuversoja poistetaan vain kasvihuonekurkuista. Avomaankurkut saaavat kasvaa ilman leikkelyä. Tämä kesä on ollut tosi vaikea avomaankurkkujen kannalta. Valtaosa taimista tosiaan paleltui ja suoraan maahan kylvetyt siemenet itivät niin myöhään, että sato jää todella pieneksi, jos ehtii valmistua ollenkaan :( Ensi vuonna uusi yritys!!! T: Tarhuri-Piia

 8. Riia sanoo:

  Itselläni siis siemenpussissa luki,että pitäisi tulla n.30cm pitkiä kurkkuja.

 9. Riia sanoo:

  Pöljä kysymys: Mikä on sivuverso? (Siis se mikä pitäisi poistaa) Ei näy vielä kukkia mun kurkussa, mutta pitkää kukintopötköä on alkanut tekemään. Muut taimet kuoli heti avomaalle siirron jälkeen. Yhden myöhäisesti itäneen onnistuin pelastamaan lehtikompostiin kasvamaan. Tämä on ensimmäinen kokeiluni.Kiitos muuten tästä sivustosta! Vihdoin löytyi joku paikka, missä keskustella.

 10. Piia sanoo:

  Moi Sanna! Kevyt ravistelu, tai oikeastaan vaan sellainen kasvuston tärisyttäminen riittää. Liian kovasti ei kannata tomppuja ravistella ettei kukat tipu ? tomaattien pääsatoaika on elokuu. Aikaisin istutetut taimet (ja aikaiset lajikkeet) tuottavat satoa jo heinäkuussa, ja vastaavasti myöhemmin istutetut ja myöhäiset lajikkeet ehkä vasta syyskuussa. Kun raakileet ilmaantuvat, voit poistaa lehtiä sen verran, että raakileet saavat aurinkoa ja kypsyvät. Terkuin, Tarhuri-Piia

 11. Sanna sanoo:

  Moi. Tomaatintaimet on jo tovin olleet kukassa. Koska voi odotella satoa? Pitäisikö niille tehdä jotain ravistelun lisäksi?

 12. Piia sanoo:

  Kuulostaa hyvältä, kiitos vinkistä ja satoisaa kesän jatkoa Urpo! Terkuin, Tarhuri ?

 13. Urpo sanoo:

  Hei ! Olen käyttänyt Nelson Gardenin siemeniä – lajike on Profit F1. Koska se ei tarvitse pölytystä, niin kylmänä kesänä kuten vuosi sitten harson voi pitää päällä vaikka kukintakin on alkanut. Tämän kanssa ei passaa kasvattaa pölyttäjiä vaativia lajikkeita. Olen kasvattanut tätä lajiketta jo monta vuotta ja sopii hyvin minun laiskalle luonteelleni. Kasvimaani on alavalla hallanaralla paikalla, mutta hienosti olen pärjännyt kurkkujen ja kesäkurpitsojen kanssa, kun laitan taimet hallaharsosta tehtyyn tunneliin ja kurkkujen annan olla siellä niin kauan kun mahtuvat.

 14. Piia sanoo:

  Hei, avomaalla kasvavia kurkkuja en ole latvonut. Ne jaksavat mielestäni tehdä hyvin satoa, vaikka kasvattavatkin pitkän varren. Kerrohan ihmeessä hyvä lajikevinkki meille muille?! Itse olen kasvattanut vain hyönteispölytteisiä ”vanhanaikaisia” avomaankurkkuja ? Tarhuri

 15. Piia sanoo:

  Oleppa hyvä Mika, tsemppiä oman ruuan kasvatukseen ? Tarhuri

 16. Urpo sanoo:

  Hei ! Onko mielestäsi tarpeen latvoa avomaan kurkkuja? Kasvattavat kovasti pitkää versoa. Olen jo useamman vuoden viljellyt partenokarppista lajiketta, joka ei tunnu olevan niin herkkä kastelun epäsäännöllisyydestä eli ei tule kitkeräksi.

 17. Mika sanoo:

  Kiitos paljon neuvoista. Piikkejä on meidänkin kurkuissa viitaten aiempiin kysymyksiin. Eli pois vaan ja huuhtelun jälkeen syötäväksi.

 18. Piia sanoo:

  Sopiva koko riippuu lajikkeesta ? jos kasvatat pitkiä kasvihuonekurkkuja, korjaa ensimmäiset 15-20 cm mittaisina. Jos kasvatat lyhyempiä lajikkeita, korjaa niistä ensimmäiset 10-15 cm mittaisina. Kurkku innostuu tekemään uusia alkuja, kun ensimmäiset hedelmät on poistettu. Terkuin, Tarhuri-Piia

 19. Piia sanoo:

  Kurkku tekee sen verran alkuja kun jaksaa ? korjaa ensimmäiset kurkut melko pieninä niin uusia alkuja kyllä ilmaantuu ? Terkuin, Tarhuri-Piia

 20. Mika sanoo:

  Minkä kokoisina ensimmäiset kurkut pitäisi ottaa. Ohjeissa oli että ekat kurkut pitäisi poistaa pieninä.

 21. Lisa sanoo:

  Minulla on myö kurkuntaimen kasvamassa kasvihuoneessa ja yksi valmis kurkku korjattu. Mutta sitten on vain kolme pientä alkua josta yksi näyttää kellastuvan. Kukkia on paljon, mutta niissä ei näy kurkunalkuja, miksi ?

 22. Piia sanoo:

  Hei Onne, jos kurkku tekee paljon alkuja niin yleensä osa aluista kuihtuu itsestään pois. Kurkku tarvitsee paljon vettä ja ravinteita = lannoitetta, esim. Kanankakkaa, jotta jaksaa kasvattaa satoa. Sivuversot kannattaa katkaista ja latvaversokin leikata poikki, kun se yltää kasvihuoneen kattoo. Kun versot on katkaistu, kurkku keskittyy kasvattamaan pienet alut syötävän kokoisiksi kurkuiksi. Jos versoja ei katko, kurkun kasvuvoima hupenee versojen kasvuun. T: Tarhuri-Piia

 23. Onne sanoo:

  hei , minulla on kasvihuonessa kasvamassa kurkkuja , nyt yks seikka mikä jäi niin latvominen vissinkait, sivu oksat ovat jo aikaa pitki ja niissäkin kukkia, laitoin tänää niille naruja ympäri ja sitoin niiku ylöspäi , ajatelin et varmasti kurkkuki tarvitse valoa , samalla laikkasin lehtiä pois semmoisilta oksilta josta ei ole kurkkua tulossa niin sain valonäkymä , nyt mietinkin et menikö väärin , kukkia on mutta kurkun alut tahtovat kuolla , johtuiko valonpuuttesta ?

 24. Piia sanoo:

  Hei Merja, et tee mitään väärin ? kurkut ovat pikkuisina piikikkäitä. Jotkut lajikkeet ovat piikikkäämpiä kuin toiset. Piikit pehmenevät kun kurkku kasvaa. Jos kurkussa on piikkejä vielä kun korjaat sen niin huuhtaise kurkku vesihanan alla ja hankaa pintaa kädellä niin piikit lähtevät pois. Terkuin, Tarhuri-Piia ?

 25. Merja Karjalainen sanoo:

  Kasvatan parvekkeella kurkkua,hyvin lähtenyt kasvamaan ja kukkii paljon.Pieniä kurkun alkujakin on jo,mutta mistä johtuu,kun ne ovat kovin piikikkäitä???Mitä teen väärin?Kurkku ei ole ihan pitkä eikä avomaan,mutta siltä väliltä pitäs olla,sanoi myyjä??Laitatteko tietoa s-postiini,mitä teen väärin??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.