Kesäkurpitsan kasvatus
Kesäkurpitsa on helppohoitoinen vihannes. Lämmin ja ravinteikas kasvupaikka sekä riittävä kastelu takaavat runsaan sadon. Kesäkurpitsa vie paljon tilaa, joten se soveltuu parhaiten kasvimaalle ja lavaviljelyyn. Parvekkeelle sopivat erityisesti ruukkuviljelyyn jalostetut, pienikasvuiset ja itsepölyttyvät lajikkeet.
Pikavinkit
- Istuta kesäkurpitsa lämpöiseen ja tuulensuojaisaan paikkaan
- Kalkitse ja lannoita kasvualusta ja muista kastella kesäkurpitsaa säännöllisti
- Laita vähintään 2 taimea lähikkäin tai istuta itsepölyttyvä lajike
- Poimi kesäkurpitsat pieninä (noin 20 cm)
Taimien istutus ulos V-VI
Sadonkorjuu VII-IX
Hoidon tarve
Osaamistaso
Kesäkurpitsan taimikasvatus
Kesäkurpitsa istutetaan ulos pikkutaimina. Taimet on helppo kasvattaa itse, mutta niitä voi myös ostaa puutarhamyymälöistä toukokuussa. Jos kasvatat taimet itse, kylvä siemenet sisälle toukokuun alkupuolella.
Kesäkurpitsan taimikasvatus
- Kostuta kasvuturve ämpärissä.
- Täytä taimiruukku kostutulla turpeella.
- Paina ruukun keskelle turpeeseen sormella 2 cm syvyinen kuoppa.
- Laita siemen kuoppaan ja peitä turpeella.
- Pidä kasvualusta kosteana koko taimikasvatuksen ajan.
Kesäkurpitsan kasvualusta ja lannoitus
Kesäkurpitsa on ravinnesyöppö ja sitä kasvatetaankin vuoroviljelyssä ensimmäisen vuoden kasvina. Kesäkurpitsa viihtyy parhaiten muhevassa, kosteutta pidättävässä multamaassa. Hiekka- tai savimaan voi parantaa kesäkurpitsalle sopivaksi lisäämällä siihen kompostimultaa tai kasvuturvetta. Kesäkurpitsan ihanne-pH on 6,5–7, joten kasvualusta kannattaa kalkita ennen kurpitsan istutusta. Lannoitteeksi sopivat luonnonlannoiterakeet. Noudata tuotepakkauksen annosteluohjetta.
Kesäkurpitsan istutus ja hoito
Kesäkurpitsa ei tykkää kylmästä, joten taimia ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin. Yleensä toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa on sopivan lämmintä ainakin Etelä-Suomessa. Karaise sisällä kasvatettuja taimia ennen ulosistutusta.
Kesäkurpitsa vaatii paljon tilaa, joten avomaalla sopiva taimiväli on noin 1 m. Lavakaulukseen mahtuu 1 tai nippanappa 2 taimea. Kasvusäkkiin sopii 1 kesäkurpitsa. Ruukkuviljelyssä minimimultatila on 10 litraa ja tällöinkin kannattaa valita pienikasvuinen erikoislajike.
Kesäkurpitsan istutus
Poista taimi varovasti ruukusta. Yritä olla rikkomatta multapaakkua. Istuta taimi samaan syvyyteen, kalkittuun ja lannoitettuun kasvualustaan (ks. Kasvualusta ja lannoitus). Kastele taimi istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen säännöllisesti muutaman päivän välein. Pienelle taimelle riittää noin litra vettä kerrallaan.
Kesäkurpitsan hoito
- Suuret lehdet haihduttavat runsaasti, joten kesäkurpitsan tärkein hoitotoimenpide on kastelu.
- Jos päivälämpötila on alle +10 astetta niin taimen päällä kannattaa pitää kasvuharsoa. Ota harso pois, kun kukkia alkaa avautua, jotta pörriäiset pääsevät apajille.
- Jos kasvu näyttää heikolta vielä juhannuksen tienoilla, anna kesäkurpitsalle lisää ravinteita (esim. luonnonlannoiterakeita). Heikko kasvu voi johtua myös liian kylmästä ilmasta.
- Voit kattaa kesäkurpitsan kasvualustan ruohosilpulla, oljilla tai muulla eloperäisellä katteella. Kate vähentää rikkaruohojen kasvua ja jonkin verran myös kastelun tarvetta.
- Jatka kesäkurpitsan kastelua koko kesän ajan. Kasteluntarve riippuu säästä ja kasvualustasta. Anna täysikokoiselle kasville vettä kerralla noin 10 litraa per taimi.
Kesäkurpitsan kukkien pölyttäminen
Kesäkurpitsa tekee poikakukkia (hedekukat) ja tyttökukkia (emikukat). Poikakukat ovat ohuen varren päässä ja tyttökukissa on kurpitsanalku varressa valmiin. Kummankin pitää olla samaan aikaan auki, jotta pölytys onnistuu ja kurpitsanalusta kasvaa kunnon hedelmä. Jos pörriäisiä ei näy, voi tarhuri alkaa pölyttäjäksi. Helpoiten se onnistuu nyppimällä poikakukasta terälehdet irti ja tupsuttamalla pelkkää hedeosaa tyttökukkaan. Työvälineeksi sopii toki myös puhdas pensseli tai pumpulipuikko.
Kesäkurpitsa hyötyy ristipölytyksestä eli taimia olisi hyvä olla vähintään kaksi. Jos sinulla on tilaa vain yhdelle taimelle tai kasvatat kurpitsaa parvekkeella, valitse partenokarppinen lajike. Ne eivät tarvitse pölyttäjähyönteisiä tuottaakseen satoa.
Sadonkorjuu ja varastointi
Korjaa satoa usein. Ensimmäinen kesäkurpitsa kannattaa ottaa jo noin 15 cm mittaisena. Se kiihdyttää seuraavien hedelmien muodostumista. Parhaimmillaan useimmat lajikkeet ovat noin 20 cm mittaisina. Sitä suuremmat kesäkurpitsat muuttuvat yleensä puisevan makuisiksi ja malto tikkuuntuu.
Kesäkurpitsa on tuorevihannes. Se säilyy parhaiten noin +10 asteessa, mutta joitakin päiviä myös huoneenlämmössä tai jääkaapin vihanneslokerossa. Kesäkurpitsa on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää banaanien, omenoiden, luumujen, avokadojen, tomaattien tai muiden etyleeniä tuottavien hedelmien tai kasvisten kanssa. Kesäkurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää kurkun tapaan salaateissa. Se sopii myös keittoihin, patoihin, kastikkeisiin, paistettavaksi, grillattavaksi ja risottoon.
Ylimääräinen sato kannattaa jakaa ystäville, sillä pakastettaessa kesäkurpitsa muuttuu vetiseksi. Jos satoa tulee liikaa tuoreeltaan syötäväksi, kokeile kesäkurpitsalastujen kuivaamista uunissa tai hyötykasvikuivurissa. Innokkaimmat säilöjät tekevät kesäkurpitsasta myös hilloa.
Korjaa loppusato talteen ennen ensimmäisiä hallaöitä.
Mikä meni pieleen?
Kesäkurpitsan alku mätänee
Yleisin ongelma kesäkurpitsan kasvatuksessa on hedelmänalun mätäneminen. Se johtuu puutteellisesta hedelmöityksestä. Vioittuneet hedelmät kannattaa poistaa heti.
Hedelmän kärki voi alkaa pehmetä myös siksi, että kuihtunut kukka ei kuivu vaan alkaa mädäntyä. Tämän voi ehkäistä poistamalla kukintansa lopettaneet kukat hedelmien kärjistä.
Kesäkurpitsaa voi kasvattaa myös isossa ämpärissä. Parhaiten astiakasvatukseen sopivat pienikokoiset patiolajikkeet. Muista lannoittaa ja kastella ämpärikurpitsaa säännöllisesti!
Kesäkurpitsalle kannattaa levittää tuoretta ruohosilppua katteeksi. Se lannoittaa ja pitää kasvualustan kosteana vähentäen kastelun tarvetta. Hedelmät säilyvät parempina, jos nostat ne irti kosteasta maasta esim. puurimojen tai kuivan oljen päälle tai kuten tässä kuvassa, lehtivarren päälle. Kuvassa keltainen lajike ’Gold Rush’ F1.
Oma suosikkilajikkeeni on ’Latino’ F1. Hedelmä on tosi maukas eikä se isompanakaan muutu kovin puisevaksi. Poimuilevan pinnan ansiosta siitä tulee myös kauniita lastuja salaattiin tai kuivattavaksi!
Lähteet ja linkit
- Hyvän sadon hyötytarha, Edita 2000
- Kasvata herkkuja palstalla, pihalla ja parvekkeella, Puutarhaliitto 2010
- Kotimaiset Kasvikset / Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsan siemeniä
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
Sen mitä Mä noita olen kasvatellut, niin, ei samaan ruukkuun useampaa. Ja ruukku sais olla aika iso, vaatiii loppuviimein tilaa. Valoa ja vettä, muttei hukuttaen. Reikä pohjassa, kuten aina.
Kesäkurpitsan on varsi haljennut. Ootko törmännyt tuollaiseen? Ainakin vielä lehdet ovat vihreitä ja ilmeisesti taimi jatkaa kasvuaan. Mietin vaan, tuhoutuuko taimi lopulta halkeaman takia.
Kasvatan kurpitsaa kasvatussäkissä kaksi kappaletta parvekkeellani joka on tosi lämmin. Nyt on ilmestynyt lehtiin vaaleita täpliä, melkein sormenpään kokoisia. Mistähän tuo johtuneen, onko se mahdollisesti hometta ja miten sitä hoidetaan?
Terv: Pirjo
Heippa Sari
Voit toki siirtää kesäkurpitsat kasvihuoneeseen, joka varmasti päivisin on jo hyvinkin lämmin. Totuta taimet kasvihuoneeseen varovasti eli kanna taimet aluksi kasvariin päiväksi ja tuo yöksi takaisin sisälle. Sitten kun jätät taimet kasvariin yöksi, niin suojaa ne vielä hallaharsolla, jos/kun lämpötila yöllä laskee lähelle nollaa. Kennolevyhuone pidättää lämpöä paremmin kuin lasihuone. Lasihuoneessa taimet kannattaa suojata päivisin myös auringolta. Sisällä kasvaneet taimet eivät ole tottuneet kovaan uv-valoon ja voivat ”palaa” auringossa.
T: Tarhuri-Piia
Nyt on ollut niin lämmintä ja kurpitsantaimet ovat hurjassa vauhdissa. Kotona tilanpuute alkaa vaivaamaan. Joko uskallan siirtää taimet kasvihuoneeseen?
Kurpitsa kasvattaa sivuversoja lehtihangoista, mutta jos kaikki lehdet ovat tosiaan katkenneessa osassa, niin voi olla että kurpitsa ei siitä tokene. Säästä irronnut latva ja yritä juurruttaa se vesilasissa. En tiedä onnistuuko, mutta aina kannattaa yrittää 😊👍
Onko mitään tehtävissä jättikurpitsan taimi katkesi. Varsi tönöttävän n.15cm suorana ilmanlehtiä. Lehdellinen latva on ehjä mutta onko peli menetetty?
Hei Marita, kukat pitkän varren päässä ovat poikakukkia, joita tarvitaan pölyttämään tyttökukkia eli niitä ei kannata poistaa. Terveisin, Tarhuri-Piia
Hei minulla on kasvihuoneessa yksi kesäkurpitsa, tekee jo hehelmää. Mitenkäs ne kujat jotka kasvavat oitkään varteen, ilmeisesti niihin ei kurpitsaa tule ja olen katkaissut ne pois.
Hei Tuula
Se onko lajike hybridi vai tavallinen, ei vaikuta pölytykseen. Esim. Kasvihuonekurkuissa on itsepölyttyviä lajikkeita ja silloin siemenpussissa on maininta ”partenokarppinen”. Tämä on myös selitetty puutarhasanastossa 😊
Terkuin,
Piia
Kiitos Pia,
olenpa sitten laittanut hajakylvönä, joten pitää sitten varovasti erotella taimet.
En kyllä löytänyt tietoa onko hybridi sellainen että ei tarvii pölyttää. Mutta täällä minin pihalla on kyllä huisin paljon pölyttäjiä joten luulen, että luonto tulee hoitamaan tämän puolestani. Ja jos ei näin käy, niin sitten pölytän ohjeesi mukaan.
Ihanaa kesänodotusta ja onnistuneita satoja!
Hei Tuula
Kurkut ja kurpitsat kannattaa kylvää yksittäin isoihin taimiruukkuihin, sillä ne eivät pidä koulimisesta. Jos olet kylvänyt siemenet hajakylvönä, kouli taimet varovasti omiin taimiruukkuihin kun sirkkalehdet ovat kahden euron kolikon kokoisia. F1 on selitetty täällä http://www.tarhuri.fi/tarhurin-abc/tarhurin-termit/ kesäkurpitsa tarvitsee pölyttyäkseen toisen kesäkurpitsan ja pörriäisiä. Jos kasvatat yhtä kurpitsaa esim parvekkeella, voit tupsuttaa hedekukan siitepölyä emikukkaan. Terkuin, Piia
Hei, tulevaa kesää varten esikasvatan kesäkurpitsaa siemenistä, osassa jo sirkkalehdet on auki, joten koulinko vai en? Hieman epäselvä asia kesäkurpitsan osalta.
Ja kesällä kun tulee kukkia, pölytänkö tarvittaessa vai en, kun kyseessä F1 eli hybridi? Tarkoittaako tässä yhtyedessä että on sekä hede- että emitaimia?
Hei Raija
Kiva kuulla onnistuneita kasvatuskokeiluja :) Yleensä tänne Tarhuriin tulee kommentteja vain silloin kun joku on mennyt pieleen… Kurpistakasvien kannalta kesä on ollut vähän kylmänlainen – minullakin kesäkurpitsat alkoivat tuottaa satoa noin kuukauden myöhemmin kuin aiempina kesinä. Toivottavasti sää pysyy kesäisenä ja saadaan nauttia kurpitsasadosta pitkään! Kesäkurpitsat tarvitsevat melko paljon vettä ja lannoitusta, jotta jaksavat tuottaa pitkään satoa. Lannoitukseksi sopii vaikka kanankakkarakeet, haraa ne pintamultaan. Niitä voi myös liottaa kasteluveteen.
Tarhuri-Piia
Hei olen Raija
Laitoin tänä kesänä tekemääni kohopenkkiin kasvamaan eka kertaa kesäkurpitsaa. Satoa näyttää tulevan hyvin. En ole sata varma mitä olen tehnyt oikein ja mitä jättänyt tekemättä. Loppputulos on ainakin ilahduttava. Taimet sain tuttfvalta.
Moikka Merja
Kuten äsken juuri Leeville vastasin niin, kesäkurpitsan hedelmät jäävät pieneksi ilman pölytystä. Jos poikakukat eivät ole auki (tai on niin kylmää/sateista ettei pölyttäjät lennä), niin hedelmät alkavat ”abortoitua” itsekseen (lopettavat kasvamisen ja alkavat mädäntyä kukkapäästä). Itse olen tästä syystä korjannut kesäkurpitsoja vain noin 10 cm mittaisina. Saapahan edes vähän satoa! Tämä on ollut tosi vaikea kesä kaikille kurpitsakasveille, jotka vaativat paljon aurinkoa ja lämpöä kasvaakseen kunnolla. Toivotaan, että ensi kesänä taas paistaa…! Terkuin, Tarhuri-Piia :)
Moikka Leevi
Kesäkurpitsa tuottaa pieniä hedelmiä ”itsekseen”, mutta kunnon hedelmän tuottamiseen kasvi tarvitsee pölyttäjiä eli pörriäisiä, jotka vierailevat vähintään kahden eri kasvin poika- ja tyttökukissa. Jos hedelmät jäävät pieniksi (ja alkavat helposti mädäntyä) niin syynä on todennäköisesti vaillinainen pölytys, jolloin hedelmä ”abortuituu” itsekseen. Tämä on ollut tosi vaikea kesä kurpitsakasveille, jotka vaativat paljon aurinkoa ja lämpöä kasvaakseen kunnolla. Toivotaan, että ensi kesänä taas paistaa…! Terkuin, Tarhuri-Piia :)
Hei! Minulla on kaksi Black beuty kesäkurpitsaa kasvamassa kasvusäkissä. Toisessa on jo paljon kukkia, mutta vain noita tyttöpuolisia, joissa on melko isohkoja kurpitsan alkuja. Valmistuuko niistä hedelmiä ollenkaan, kun poikapuoliset eivät ehdi kukintatahtiin mukaan?Ja en kai itsekään voi mitenkään pölytystä auttaa, kun poikakukat ovat pieniä ja kiinni..
Meillä on terassipihalla kolme kesäkurpitsan tainta, itsekasvatettu siemenistä, yksi tekee alkuja nytkin on toistakymentä mutta eivät kasva kuin kymmensenttisiksi kun kukkairtoaa hedelmä ei kasva yhtään kukat ovat tosi isojaja. Mikä meni pieleen.
Hei, kyllä
muutamia lehtiä voi poistaa kukkien tieltä.
Terveisin,
Tarhuri-Piia
Hei! Kesäkurpitsani kasvattaa suuria, komeita lehtiä. Voiko niitä vähentää, jotta kukat saisivat aurinkoa?
Moi Ansku
Tosi kurja kuulla, että kesäkurpitsasi mätänivät. Tarkoitatko, että koko kasvi mätäni vai ne hedelmät? Aika usein osa kesäkurpitsan hedelmistä mätänee. Mätäneminen alkaa hedelmän siitä päästä, jossa kukka on ollut. Hedelmän mätänemiseen on kaksi syytä; joko kukka kuihtuessaan kastuu sateessa eikä irtoa vaan alkaa mädättää kehittyvää hedelmää tai kukan pölytys ei ole onnistunut kunnolla ja siksi pieni hedelmä ei jaksa kasvaa, vaan alkaa mädäntyä ja kuolee pois. Jos huomaat, että kuihtuva kukka ei irtoa itsekseen kehittyvän hedelmän päästä niin kukka kannattaa napsaista pois.
Toivotan onnea uudelle yritykselle!
Tarhuri-Piia
Minun ensiyritelmäni epäonnistui täysin. Kaksi yksilöä ostin ja istutin, ohjeen mukaan lannoitin, kastelin. Kaikki mätänivät. Yhtään en saanut edes maistiaisiksi.
Heippa Tiina
Ei tarvitse olla samaa lajiketta pölytyksen varmistamiseksi. Tuo kukkien katkeilu kuulostaa hieman kummalliselta. Tavallisesti kesäkurpitsan vain kuihtuu kukinnan loputtua. Kuihtunut kukka tippuu yleensä pois, mutta kukkivien kukkien katkeilusta en ole kuullut. Oisikohan joku eläin / tuhoeläin asialla? Terkuin, Tarhuri-Piia :)
Pitääkö lajikkeen olla samaa? Minulla on kaksi tainta vierekkäin, mutta olen saanut vain yhden pyöreän kesäkurpitsan. Kaikki muut kukat ovat katkenneet.
Heippa Ulla! Onko sinulla monta taimea? Kesäkurpitsa tarvitsee pölyttäjäkaverin. Entä onko pörriäisiä ollut liikkeellä? Kesäkurpitsa on hyönteispölytteinen eli pörriäisten pitää päästä lentelemään kukasta kukkaan ? joskus voi käydä myös niin, että kurpitsa tekee ensin vain poikakukkia, joista ei kasva hedelmiä. Poikakukka on ohuen varren päässä. Tyttökukan tunnistaa siitä, että kukan ”pohjassa” on pieni pullistuma eli hedelmänalku valmiina. Terkuin, Tarhuri-Piia
Kesäkurpitsani kukkivat kovasti, vaan ei tule hedelmää? Missä Vika?