Kasvihuoneen hankinta

Kasvihuone Annalan puutarhassa Helsingissä.

Kasvihuone pidentää viljelykautta ja mahdollistaa lämpöä vaativien kasvien kasvattamisen. Ennen kasvihuoneen hankintaa kannattaa selvittää lupa-asiat ja miettiä millainen kasvihuone sopii parhaiten omiin tarpeisiin.

Mitä kasvihuoneessa voi kasvattaa?

Kasvihuoneviljelyyn sopivat tomaatit, kasvihuonekurkku, chili, paprika, munakoiso, meloni ja karviaiskoiso eli ananaskirsikka sekä yrtit, erityisesti paljon lämpöä vaativa basilika. Pohjois-Suomessa kasvihuoneeseen kannattaa istuttaa myös pitkän kasvukauden vaativia avomaanlajeja, kuten kurpitsat, avomaankurkku, pensaspapu ja maissi.

Tarvitseeko kasvihuone rakennusluvan?

Rakennusmääräykset vaihtelevat kunnittain. Tieto kasvihuoneen luvanvaraisuudesta selviää kotipaikkakuntasi asemakaavamääräyksistä tai rakennusvalvontavirastosta. Yleensä pieni kasvihuone ei edellytä rakennuslupaa, mutta toimenpidelupa voi olla tarpeen. Kasvihuoneen pinta-ala, korkeus ja sijainti tontilla (suhteessa tontin rajaan) vaikuttavat yleensä asiaan.

Kasvihuone kannattaa sijoittaa aurinkoiseen paikkaan siten, että pitkät seinät ovat itään ja länteen. Näin huone saa eniten valoa ja toisaalta vähiten porottavaa eli etelänpuoleista paahdetta.

Kasvihuoneen koko ja sijoitus tontilla

Pienet ja kevytrakenteiset valmiskasvihuoneet ovat selvästi edullisempia kuin isot. Halpa kasvihuone tulee kuitenkin kalliiksi, jos seinä- tai kattolevyt irtoavat ensimmäisessä myrskyssä. Mieti mitä kasveja ja kuinka paljon haluat kasvattaa. Yrteille ja muutamalle tomaatille riittää pienikin huone, kasvihuonekurkut ja melonit vaativat enemmän tilaa. Muista myös, että nälkä kasvaa syödessä ja innostus vie mukanaan – ehkä ensi vuonna haluatkin kasvattaa jo jotain muuta! Tilavassa kasvihuoneessa on mukava työskennellä ja huone voi toimia myös huvimajana tai tarhurin taukotupana.

Kasvihuone kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan ja tuulensuojaisaan paikkaan. Tarvittaessa voit suojata kasvihuonetta liialta paahteelta varjostusverhoilla. Jos pihan ainoa hyvä paikka tuntuu olevan seinän vieressä, hanki pulpettikattoinen seinänvierushuone. Varmista kuitenkin, etteivät talon kattolumet putoa kasvihuoneen päälle talvella.

Kumpi on parempi – lasinen vai muovinen kasvihuone?

Perinteisesti kasvihuoneet ovat olleet lasia, mutta nykyään valmiskasvihuoneita on saatavilla myös kennolevyseinillä. Uusin materiaali on ulkonäöltään lasin kaltainen, kirkas polykarbonaattilevy. Lasi on materiaalina kaunis, mutta se rikkoutuu melko herkästi. Lisäksi lasikasvihuonetta joutuu yleensä varjostamaan. Kennolevy hajottaa kohtisuoraa valoa, eristää lämpöä ja kestää paremmin iskuja.

Tarvitseeko kasvihuonetta lämmittää?

Tavallinen eli lämmittämätön kasvihuone pidentää kasvukautta parilla kuukaudella. Viljelykausi alkaa Etelä-Suomessa huhtikuun lopulla ja jatkuu lokakuulle. Lämmitin kasvihuoneessa pidentää kautta entisestään. Jos asennat kasvihuoneeseen lämmittimen, varmista että se soveltuu kosteisiin tiloihin / ulkokäyttöön.

Tee-se-itse kasvihuone

Moni haaveilee vanhoista ikkunoista nikkaroidusta ansarista. Ajatus on kaunis ja usein myös lopputulos. Vanhoja ikkunoita ei kuitenkaan aina löydä ja ne voivat olla yllättävän kalliita. Lisäksi ikkunat – siis pokat – joutuu yleensä kunnostamaan perinpohjin ennen kuin voi ryhtyä varsinaiseen kasvihuoneen rakennukseen.

Omatekoisen kasvihuoneen voi rakentaa myös kennolevystä, joita saa hankittua joiltakin valmiskasvihuoneiden myyjiltä sekä joistakin rakennustarvikekaupoista. Kennolevyn paksuudessa ei kannata säästellä; 6 mm on parempi kuin 4 mm. 10 mm kennolevy ei vääntyile ja kestää jo kohtalaisia iskujakin. Tukeva puurunko takaa sen, että huone kestää myrskyt ja vähäisen lumikuormankin.

Puurunkoinen kasvihuone sopii yleensä muihin piharakenteisiin ja sen voi maalata talon väritykseen sopivaksi.

Ja lopuksi haluan vain sanoa, että kasvihuoneen hankintaa et tule katumaan – korkeintaan sitä, että huone on liian pieni. Näin käy helposti, kun harrastus ryöstäytyy käsistä. Nimimerkillä–kokemusta–on ;-)

@tarhuri

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.