Itujen kasvatus
Idut kasvavat nopeasti eivätkä tarvitse samalla tavalla valoa, kuin vihreät versot. Oma suosikkini on mung-pavun idut. Monet idättävät myös mm. sinimailasta (Alfa alfa), linssejä ja kikherneitä.
Mungpapujen idätys
- Käytä vain varmasti puhdasta idätysasiaa. Lasipurkki on turvallinen, sillä sen voi puhdistaa kiehuvalla vedellä.
- Mittaa sopiva määrä papuja. Itse idätän noin puoli desiä kerralla. Siitä tulee parin-kolmen päivän annos.
- Huuhtele pavut useaan kertaan. Siivilöi ja poista rikkinäiset tai muuten vialliset pavut.
- Kaada huuhdellut pavut idätysastiaan ja täytä astia vedellä. Liota papuja yön yli.
- Kaada liotusvesi pois tai käytä se kukkien kasteluun.
- Huuhtele pavut täyttämällä purkki puhtaalla vedellä.
- Laita purkin päälle pala keinokuituharsoa ja kiinnitä se kumilenkillä.
- Kallista purkkia, niin huuhteluvesi valuu pois harson läpi.
- Aseta purkki vinosti alassuin esim. tiskikaappiin tai muuhun pimeään paikkaan huoneenlämpöön. Varmista, että pavut ei tuki kokonaan purkin suuaukkoa. Ilman pitää päästä virtaamaan purkkiin harson läpi, muuten pavut homehtuvat.
- Huuhtele papuja puhtaalla, haalealla vedellä 2-3 kertaa vuorokaudessa.
- Kun idut ovat riittävän pitkiä syötäväksi, voit siirtää purkin jääkaappiin. Jos haluat ituihin hieman vihreää, pidä purkkia päivä ikkunalla.
- Säilytä ituja jääkaapissa avonaisessa purkissa tai rasiassa. Jääkaapissa itujen kasvu heikkenee tai loppuu. Käytä idut parin päivän sisällä. Huuhtele idut vielä ennen syöntiä. Iduissa pitää olla raikas tuoksu – älä syö ituja, jotka näyttävät vanhentuneilta tai tuoksuvat ummehtuneilta.
@tarhuri
Lähteenä tässä kirjoituksessa käytin omaa juttuani “Kasvata idut itse”, joka on ilmestynyt Kotipuutarha-lehden numerossa 1/2014.