Tarhurin ABC – Kuukalenteri puutarhatöissä

Vanha kansa ajoitti monenlaiset työt ja toimet kuunkierron mukaan. Heinänteolle ja puusepän tarvemateriaalin hakkuulle oli omat aikansa, samoin pyykinpesulle ja hiustenleikkuulle. Myös puutarhatöiden oikea ajoitus (ja siten onnistuminen) oli tärkeää sillä moni perhe kasvatti itse oman ruokansa. Kuukalenterin neuvot kunkin työn ajoitukseen perustuvat siis perinnetietoon milloin mikin työ on onnistunut parhaiten (tai huonoiten).

kuukalenteri

Wanhan ajan kuukalenteri 2015 / Yläkuu Kustannus

Puutarhatöiden ajoitus kalenterin mukaan

Puutarhatöissä on tietysti tärkeää tehdä oikeita asioita oikeaan vuodenaikaan. Esimerkiksi omenapuut ja marjapensaat leikataan maalis-huhtikuussa ja kylmänarat kasvit kylvetään tai istutetaan vasta kesäkuulla. Sipulit nostetaan kuivumaan elokuussa ja varastoperunat lokakuussa.

Kuunkierto ja kuunkierron vaikutus kasveihin

Kuukalenteria seurattaessa merkitsevää on paitsi oikea kuukausi, myös se missä asennossa kuu on. Nähtävästi kuunkierron vaikutus puutarhatöiden ajoitukseen perustuu karkeasti ottaen siihen, miten kuun asema vaikuttaa kasvien nestevirtaukseen.

Yläkuulla tehtävät puutarhatyöt

Uudella kuulla eli mustan kuun jälkeen, kun kuu alkaa kasvaa, kuun vaikutuksen kerrotaan olevan rakentava ja vahvistava. Kuun voiman sanotaan vetävän kasveja ylöspäin. Kuun voima suuntautuu ylöspäin ja ilmeisesti nestevirtaus kasveissa voimistuu.

Paras kylvö- ja istutusaika alkaa seuraavana päivänä mustan kuun jälkeen. Sanotaan myös, että yläkuulla työt kannattaisi tehdä aamulla tai aamupäivällä, silloin kuun vaikutus vielä vahvistuu. Yläkuu päättyy täysikuuhun. Tässä muutamia yläkuulla tehtäviä puutarhatöitä:

 • Kylvetään ja istutetaan lehti-, kukka- ja hedelmäkasvit eli maan päällistä satoa tuottavat kasvit (esimerkiksi tomaatti, kesäkurpitsa ja lehtikaali)
 • Juurrutetaan lehti-, kukka- ja hedelmäkasvien pistokkaat (esimerkiksi yrttien pistokkaat)
 • Nostetaan juurikasvit maasta (varastoitaessa)

Alakuulla tehtävät puutarhatyöt

Vähenevällä kuulla eli täydenkuun jälkeen, kun kuu alkaa pienentyä, kuun vaikutuksen kerrotaan olevan supistava ja kuivattava. Kuun vetovoima suuntautuu alaspäin (maan sisään) ja ilmeisesti nestevirtaus kasveissa heikkenee. Alakuu päättyy kuun sirpin katoamiseen. Seuraavana päivänä on musta kuu (kalentereissa uusikuu).

Alakuulla paras kylvö- ja istutusaika alkaa pari-kolme päivää täydenkuun jälkeen. Alakuun viimeisiä päiviä kannattaa välttää, sillä siementen kerrotaan itävän silloin huonoimmin. Sanotaan myös, että alakuulla työt kannattaisi tehdä iltapäivällä tai illalla, silloin kuun vaikutus vielä vahvistuu. Tässä muutamia alakuulla tehtäviä puutarhatöitä:

 • Kylvetään/istutetaan juurikasvit ja muut maa-alaista satoa tuottavat kasvit, esimerkiksi porkkana ja peruna.
 • Kylvetään/istutaan keräsalaatti ja keräkaali (jotta kasvattaa kerää, eikä vartta).
 • Kylvetään/istutetaan tyvestä pullistuvat kasvit, kuten sipuli, purjo ja kyssäkaali (jotta kasvattaisi syötävää osaa, eikä lehtiä).
 • Kylvetään tilli (jotta saadaan lehtisatoa eikä vain pitkää vartta).
 • Juurrutetaan juurikasvien pistokkaat (esim. bataatti)
 • Muokataan maa viljelykuntoon
 • Kalkitaan ja lannoitetaan
 • Leikataan hedelmäpuut ja marjapensaat
 • Kitketään rikkakasvit (etenkin alakuun viimeiset päivät ovat hyviä kitkentäpäiviä)

kuun-vaikutus-puutarhassakuu-ja-saa-paivakirja

Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa ja Kuu – sää Päiväkirja 2015 / Yläkuu Kustannus

Tähtimerkkien vaikutus

Eläinradan tähtimerkeillä uskotaan myös olevan oma vaikutuksensa puutarhanhoidossa ja kasvien kasvussa. Jokainen eläinradan merkki vaikuttaa eri kasvinosiin. Seuraavassa tästä lyhyt tiivistelmä:

 • Tulimerkit oinas, leijona ja jousimies vaikuttavat hedelmäkasveihin ja hedelmän muodostumiseen (esim. tomaatti, kesäkurpitsa, pavut)
 • Maamerkit härkä, neitsyt ja kauris vaikuttavat juurtumiseen ja juuren kasvuun (esim. porkkana, peruna)
 • Ilmamerkit kaksoset, vaaka ja jousimies vaikuttavat kukintaan (esim. krassi, kehäkukka)
 • Vesimerkit rapu, skorpioni ja kalat vaikuttavat lehtiin (esim. lehtikaali, yrtit)

Neitsyt-päivät ovat erityisen hyviä kaikenlaisiin puutarhatöihin. Lehtivihannekset kannattaa kylvää rapu-päivinä ja juurikasvit härkä-päivinä. Oinas-päivät puolestaan ovat erityisen hyviä versotettavien siementen ja muiden nopeasti kasvavien ja heti käytettäväksi tarkoitettujen kasvien kylvämiseen.

Katso myös Viljelykalenteri


 

Lähteet ja linkit

 • Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa, Suomeksi kustantanut Yläkuu Kustannus 2013
 • Wanhan ajan kuukalenteri 2015 / Yläkuu kustannus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *