Itujen kasvatus

Idut kasvavat nopeasti eivätkä tarvitse samalla tavalla valoa, kuin vihreät versot. Oma suosikkini on mung-pavun idut. Monet idättävät myös mm. sinimailasta (Alfa alfa), linssejä ja kikherneitä.

Mungpapujen idätys

  1. Käytä vain varmasti puhdasta idätysasiaa. Lasipurkki on turvallinen, sillä sen voi puhdistaa kiehuvalla vedellä.
  2. Mittaa sopiva määrä papuja. Itse idätän noin puoli desiä kerralla. Siitä tulee parin-kolmen päivän annos.
  3. Huuhtele pavut useaan kertaan. Siivilöi ja poista rikkinäiset tai muuten vialliset pavut.
  4. Kaada huuhdellut pavut idätysastiaan ja täytä astia vedellä. Liota papuja yön yli.
  5. Kaada liotusvesi pois tai käytä se kukkien kasteluun.
  6. Huuhtele pavut täyttämällä purkki puhtaalla vedellä.
  7. Laita purkin päälle pala keinokuituharsoa ja kiinnitä se kumilenkillä.
  8. Kallista purkkia, niin huuhteluvesi valuu pois harson läpi.
  9. Aseta purkki vinosti alassuin esim. tiskikaappiin tai muuhun pimeään paikkaan huoneenlämpöön. Varmista, että pavut ei tuki kokonaan purkin suuaukkoa. Ilman pitää päästä virtaamaan purkkiin harson läpi, muuten pavut homehtuvat.
  10. Huuhtele papuja puhtaalla, haalealla vedellä 2-3 kertaa vuorokaudessa.
  11. Kun idut ovat riittävän pitkiä syötäväksi, voit siirtää purkin jääkaappiin. Jos haluat ituihin hieman vihreää, pidä purkkia päivä ikkunalla.
  12. Säilytä ituja jääkaapissa avonaisessa purkissa tai rasiassa. Jääkaapissa itujen kasvu heikkenee tai loppuu. Käytä idut parin päivän sisällä. Huuhtele idut vielä ennen syöntiä. Iduissa pitää olla raikas tuoksu – älä syö ituja, jotka näyttävät vanhentuneilta tai tuoksuvat ummehtuneilta.

@tarhuri


Lähteenä tässä kirjoituksessa käytin omaa juttuani ”Kasvata idut itse”, joka on ilmestynyt Kotipuutarha-lehden numerossa 1/2014.

Kurkkaa myös nämä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *